Παθήσεις ισχίου

Παθήσεις ισχίου

Το ισχίο είναι μια πολύ σημαντική άρθρωση, αφού συμμετέχει σε πολλές κινήσεις της καθημερινότητάς μας. Για την ακρίβεια, εξαιτίας αυτής της άρθρωσης μπορούμε να καθόμαστε, να βαδίζουμε και να ορθοστατούμε. Το ισχίο είναι μια σύνθετη άρθρωση που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κορμού και των κάτω άκρων. Η μεγάλη και συχνή κινητικότητά του το κάνει επιρρεπές σε κάποιες παθήσεις.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι μια χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί τον εκφυλισμό του αρθρικού χόνδρου της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής του ισχίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οστεοφύτων, δηλαδή νέου οστού.

Στα πρώτα στάδια η λέπτυνση και η τράχυνση  του αρθρικού χόνδρου προκαλεί δυσκολία στην κίνηση και πόνο. Ο εκφυλισμός του αρθρικού χόνδρου προκαλεί ερεθισμό στον αρθρικό υμένα, ο οποίος παράγει περισσότερο αρθρικό υγρό και η άρθρωση πρήζεται. Όλα τα παραπάνω προκαλούν πόνο στον μηρό ή/και τη βουβωνική περιοχή και χωλότητα περιορίζοντας τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αναλόγως του σταδίου της νόσου μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, είτε χειρουργικά. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με  την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, όπου μια τεχνητή άρθρωση (πρόθεση) αντικαθιστά την φθαρμένη άρθρωση.

 

Φλεγμονώδης αρθρίτιδα ισχίου

Από τις πιο συχνές παθήσεις του ισχίου είναι οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες. Οι  φλεγμονώδεις αρθρίτιδες εντάσσονται στα αυτοάνοσα νοσήματα και το ισχίο το προσβάλλουν οι παρακάτω μορφές:

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: πρόκειται για έναν τύπο αρθρίτιδας που επηρεάζει και άλλες αρθρώσεις του σώματος. Στην περίπτωση αυτή ο αρθρικός υμένας φλεγμάνει και η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και σταδιακή παραμόρφωση της άρθρωσης.
 • Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα: πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και στο ισχίο. Διακρίνεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης συμπτωμάτων και μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες.
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί και στην άρθρωση του ισχίου και να προκληθεί βλάβη. Διακρίνεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.
 • Ψωριασική αρθρίτιδα: μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση-και την άρθρωση του ισχίου. Προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στην άρθρωση, τα οποία συνοδεύονται με δερματικές αλλοιώσεις.

Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα,  αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά με σκοπό την ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα. Η συντηρητική θεραπεία, που χορηγείται από ρευματολόγους, περιλαμβάνει κυρίως τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτικοστεροιειδών. Επιπροσθέτως, μια νέα κατηγορία φαρμάκων (αντιρευματικά φάρμακα) φαίνεται να είναι κατάλληλα για ορισμένους τύπους αρθρίτιδας. Τα φάρμακα αυτά έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν είτε τα συμπτώματα, είτε τη νόσο. Στα τελικά στάδια, όταν τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή, αναλαμβάνει ο ορθοπαιδικός χειρουργός για να πραγματοποιήσει την ολική αρθροπλαστική του ισχίου

 

Παροδική οστεοπόρωση ισχίου

Η παροδική οστεοπόρωση ισχίου είναι μια σπάνια πάθηση κατά την οποία μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά πόνος στο ισχίο. Ο πόνος εντείνεται  κατά το βάδισμα ή με την ορθοστασία. Όπως προδίδει και το όνομά της είναι προσωρινή και χαρακτηρίζεται από πόνο σταδιακά αυξανόμενο, περιορισμένη κίνηση του ισχίου και χωλότητα. Η θεραπεία είναι κυρίως συντηρητική και χαρακτηρίζεται από αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικοθεραπεία και διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η παροδική οστεοπόρωση δεν έχει καμία σχέση με την γνωστή οστεοπόρωση.

 

Κατάγματα ισχίου

Τα κατάγματα ισχίου προκαλούνται μετά από πτώση ή τραυματισμό του ισχίου και είναι ιδιαίτερα συχνά στα άτομα προχωρημένης ηλικίας. Αντιμετωπίζονται σχεδόν αποκλειστικά με χειρουργική επέμβαση, η επιλογή της οποίας εξαρτάται από  παράγοντες όπως ο τύπος κατάγματος, η ηλικία του ασθενούς κ.ά.

Ένας έμπειρος και απόλυτα εξειδικευμένος ορθοπαιδικός, όπως ο Κώστας Ζάχος, θα σας κατευθύνει προς την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Αθλητικές κακώσεις

Επίσης, άτομα τα οποία έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα εκδηλώνουν συχνά παθήσεις στο ισχίο τους. Στη συνέχεια, αναφέρονται κάποιες αθλητικές κακώσεις που υφίσταται η περιοχή του ισχίου συνοπτικά.

 • Σύνδρομο πρόσκρουσης του ψοϊτη: ο τένοντας του ψοϊτη τρίβεται πάνω στην κοτύλη, μια κοίλη επιφάνεια που ανήκει στη λεκάνη. Η τριβή αυτή προκαλεί φλεγμονή στον τένοντα και προκαλείται πόνος.
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης λαγονοκνημιαίας ταινίας: ονομάζεται και «κροτούν ισχίο». Μερικές φορές η λαγονοκνημιαία ταινία εμφανίζει μια πάχυνση με αποτέλεσμα να προσκρούει στον μείζονα τροχαντήρα και να αναπηδά παράγοντας έναν έντονο ήχο, δίνοντας την αίσθηση ότι η άρθρωση φεύγει από τη θέση της.
 • Σύνδρομο απιοειουδούς: πρόκειται για μια φλεγμονή του απιοειουδούς τένοντα λόγω υπέρχρησης που προκαλεί πόνο κατά την κίνηση του ισχίου, αλλά εμφανίζει και συμπτώματα ισχιαλγίας.
 • Τροχαντηρίτιδα: πρόκειται για τη φλεγμονή του ορογόνου θύλακος του μείζονα τροχαντήρα προκαλώντας πόνο στην εξωτερική πλευρά του ισχίου.
 • Ρήξη του στρογγύλου συνδέσμου: ο στρογγυλός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί ρήξη κυρίως κατά την εκπόνηση αθλημάτων όπου σχετίζονται με ακραίες θέσεις των άκρων(π.χ. μπαλέτο).
 • Ρήξη του επιχειλείου χόνδρου: ο επιχείλιος χόνδρος είναι σημαντικός, καθώς συμβάλλει στη σταθεροποίηση του ισχίου και σε περίπτωση ρήξης μπορεί να επιταχυνθεί η φθορά του χόνδρου δημιουργώντας αρθρίτιδα.
 • Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης: πρόκειται για μια ήπια διαταραχή όπου ένα επιπλέον οστό αναπτύσσεται κατά μήκος των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου. Η κατάσταση αυτή σταδιακά προκαλεί ρήξη του επιχείλιου χονδρού και στη συνέχεια καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κώστας Ζάχος είναι Ειδικός Χειρουργός Ισχίου και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην παθολογία του ισχίου και στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών. Είναι πιστοποιημένος στη Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου με το σύστημα MAKO® και χρησιμοποιεί λελογισμένα την τεχνολογία έχοντας ως στόχο τη θεραπεία και την ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών του. Επικοινωνήστε με τον εξαιρετικά πεπειραμένο ορθοπαιδικό Κώστα Ζάχο και για μια εξατομικευμένη διάγνωση του προβλήματός σας ή  για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις παθήσεις ισχίου.

ανατομία ισχίου

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.