Θυλακίτιδα ισχίου

Θυλακίτιδα ισχίου

Η θυλακίτιδα ισχίου εκφράζει την παθολογική κατάσταση όπου κάποιος από τους θύλακες που υπάρχουν στην ανατομική περιοχή του ισχίου φλεγμάνει. Οι θύλακες βρίσκονται σε όλο το σώμα και θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με μικρά μαξιλαράκια. Μέσα τους έχουν μικρή ποσότητα υγρού και βρίσκονται μεταξύ των μαλακών ιστών και των οστών, έτσι ώστε να περιορίζουν την τριβή καθώς οι μύες και οι τένοντες κινούνται πάνω στα οστά.

 

Θύλακες ισχίου: Ανατομία

Το ανθρώπινο ισχίο περιβάλλεται από δύο θύλακες. Πιο συγκεκριμένα:

 • Τροχαντηρικός θύλακας ή θύλακας του μείζονα τροχαντήρα
 • Θύλακας του λαγονοψοΐτη

Αυτοί οι θύλακες όταν φλεγμάνουν προκαλούν:

 • τροχαντηρικός θύλακας που βρίσκετε στην εξωτερική πλευρά του ισχίου προκαλεί τροχαντηρίτιδα και
 • ο θύλακας του λαγονοψοΐτη, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του ισχίου προκαλεί το σύνδρομο του λαγονοψοϊτη.

 

Πώς προκαλείται η θυλακίτιδα ισχίου;

Τα αίτια και οι παράγοντες εμφάνισης της θυλακίτιδας ισχίου παρουσιάζονται συνοπτικά εν συνεχεία:

 • Υπέρχρηση: η υπερβολική και συχνή καταπόνηση της άρθρωσης του ισχίου μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα. Συνήθως εμφανίζεται σε αθλητές συγκεκριμένων αθλημάτων όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και ο χορός. Η συχνή καταπόνηση του ισχίου μπορεί να είναι απόρροια και καθημερινών δραστηριοτήτων εκτός του αθλητισμού, όπως π.χ. το ανεβοκατέβασμα σκαλιών.
 • Τραυματισμός/Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί του ισχίου: κάποια πτώση πάνω στο ισχίο ή η παρατεταμένη στήριξη του σώματός σας πάνω του μπορεί να προκαλέσουν θυλακίτιδα.
 • Παχυσαρκία: σε περιπτώσεις παχύσαρκων ατόμων τα ισχία καταπονούνται ιδιαίτερα, αφού επιβαρύνονται καθημερινά από το επιπλέον βάρος.
 • Κακή στάση σώματος: η κακή στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους μυς που περιβάλουν το ισχίο, οδηγώντας εν συνεχεία στην εμφάνιση φλεγμονής.
 • Αυτοάνοσες διαταραχές: αυτοάνοσες διαταραχές όπως η ουρική αρθρίτιδα και η ψωρίαση κάνουν τα άτομα πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη φλεγμονών.
 • Ανισοσκελία: η κατάσταση της ανισοσκελίας επηρεάζει τον τρόπο βαδίσματος κάτι που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση του ενός εκ των δύο ισχίων.
 • Νόσοι της σπονδυλικής στήλης: παθήσεις που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη(π.χ. σκολίωση) δύνανται να προκαλέσουν θυλακίτιδα ισχίου.
 • Ύπαρξη οστεοφύτων ή ασβεστόσεων: όταν αναπτύσσονται στους μυς που συνδέονται με τον τροχαντήρα μπορεί να ερεθίζουν τον θύλακα της περιοχής και να προκληθεί φλεγμονή.
 • Προηγούμενη επέμβαση στο ισχίο: η ύπαρξη προθέσεων στο ισχίο κατόπιν αρθροπλαστικής ισχίου, ενδεχομένως να ερεθίσουν κάποιο θύλακα και να οδηγήσουν στην εμφάνιση φλεγμονής.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυλακίτιδας ισχίου;

Το βασικό σύμπτωμα που αφορά τη θυλακίτιδα ισχίου είναι η εμφάνιση πόνου στο εσωτερικό ή το εξωτερικό του ισχίου που συνήθως αντανακλά στο μηρό. Ο πόνος αυτός στα αρχικά στάδια είναι έντονος. Αν και εφόσον ο ασθενής δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία άμεσα, ο πόνος αυξάνεται σε ένταση και επεκτείνεται έως το γόνατο.

Επιπροσθέτως, ο πόνος στο ισχίο εντείνεται, εάν το πάσχον πόδι βρίσκεται σε ανάπαυση για αρκετή ώρα ή αν ο ασθενής ξαπλώσει πάνω του. Τέλος, ιδιαίτερα οξύς εμφανίζεται ο πόνος στα πρώτα βήματα του ασθενούς μετά από ανάπαυση. Εν συνεχεία μειώνεται σε ένταση, όμως ταλαιπωρεί τον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Θυλακίτιδα ισχίου: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εάν παρουσιαστούν κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα η επίσκεψη σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό είναι αναγκαία. Η διαγνωστική αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθεί ο ασθενής περιλαμβάνει εν συντομία τα παρακάτω:

 • Λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς
 • Κλινική εξέταση με τη διενέργεια διαγνωστικών ορθοπαιδικών δοκιμασιών
 • Απεικονιστικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων βλαβών στην περιοχή

 

Θυλακίτιδα ισχίου & Κατάλληλη θεραπεία

Η θυλακίτιδα ισχίου πλειοψηφικά αντιμετωπίζεται εξολοκλήρου με συντηρητικές μεθόδους, οι οποίες εφαρμόζονται συνδυαστικά. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα κάτωθι:

 • Ξεκούραση: η αποφυγή δραστηριοτήτων που εντείνουν τον πόνο είναι βαρύνουσας σημασίας για την ξεκούραση της πάσχουσας περιοχής.
 • Παγοθεραπεία: η σύντομη παγοθεραπεία είναι εξαιρετικά βοηθητική για την προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα.
 • Φυσικοθεραπεία: με ειδικές ασκήσεις επιτυγχάνεται η ενίσχυση της δύναμης του ισχίου.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα: κυρίως χορηγούνται για την ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο.
 • Έγχυση στεροειδών ή βιολογικών παραγόντων: η θεραπεία PRP είναι πιο σύγχρονη μορφή θεραπείας με θεαματικά αποτελέσματα.

Επί αποτυχίας των συντηρητικών μέτρων, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο, το πρόβλημα αποκαθίσταται με την αρθροσκόπηση ισχίου. Με τη αυτή τη σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, ο θύλακας που φλεγμάνει αφαιρείται και ο ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα άμεσα.

Αν έχετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν κάποια θυλακίτιδα ισχίου, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Κώστα Ζάχο. Ο Δρ. Ζάχος είναι εξειδικευμένος χειρουργός ισχίου και είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την πλήρη ίασή σας.

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.