Εξειδίκευση – Fellowship

Τι είναι το Fellowship;

Οι ιατροί κάθε ειδικότητας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: γενικοί και ειδικοί. Το fellowship είναι η εκπαίδευση (συνήθως περισσότερο από ένα έτος) που λαμβάνει ένας ιατρός μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας (π.χ. Ορθοπαιδικής) ώστε να γίνει ειδικός σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενό της. Τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα fellowship τα έχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, και η Αυστραλία.

 

Ποιος είναι ο σκοπός του Fellowship;

Ένας ιατρός που εντάσσεται σε ένα fellowship πρόγραμμα έχει σκοπό να κατακτήσει έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα της ειδικότητας του και να γίνει ειδικός σε αυτό το αντικείμενο. Κατά την διάρκεια του fellowship ένας χειρουργός-ιατρός αποκτά μεγάλη κλινική και χειρουργική εμπειρία πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό επεμβάσεων, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει  μέρος και σε σημαντικά ερευνητικά πρωτόκολλα.

Το fellowship δεν αποτελεί βασικό μέρος  της ιατρικής εκπαίδευσης, αλλά αντ’ αυτού είναι προνόμιο που χορηγείται στους καλύτερους. Ο ιατρός που επιλέγει αυτό το μονοπάτι δεσμεύεται για επιπλέον εκπαίδευση και είναι αφοσιωμένος στην παροχή της καλύτερης δυνατής ιατρικής περίθαλψης στο αντικείμενο που εξειδικεύεται.

eksidikeumenos-orthopaidikos

Τι σημαίνει ότι ένας ορθοπαιδικός είναι καταρτισμένος μέσω fellowship (fellowship trained);

Ενώ υπάρχουν ιατροί που ειδικεύονται στη γενική ορθοπαιδική, όταν ψάχνετε ορθοπαιδικό για να θεραπεύσετε μια συγκεκριμένη πάθηση, είτε αυτή είναι ένας τραυματισμός είτε μια χρόνια πάθηση, συνιστάται πάντα να βρίσκετε έναν ειδικό ορθοπαιδικό που να εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. ένα χειρουργό ισχίου για τα κατάγματα ή την αρθρίτιδα του ισχίου). Οι ειδικοί περνούν μακροχρόνια και σε βάθος εκπαίδευση σε μια μικρή πτυχή της ορθοπαιδικής, η οποία τους δίνει την ικανότητα να είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα θέματα που σχετίζονται με μια υποπεριοχή του σώματος (π.χ. το ισχίο). Η κατάρτιση μέσω Fellowship είναι μέρος αυτής της σε βάθος εκπαίδευσης που περνούν οι ιατροί για να γίνουν ειδικοί (π.χ. ειδικός χειρουργός ισχίου).

 

Τι χαρακτηρίζει την εκπαίδευση μέσο fellowship στην Ορθοπαιδική;

Μετά τα αρχικά έξι χρόνια της ιατρικής σχολής, υπάρχει ένα εξαετές πρόγραμμα ειδικότητας που πρέπει να ολοκληρώσουν όλοι οι ορθοπαιδικοί. Μετά από αυτό, σε λίγους, προσφέρονται θέσεις fellowship που διαρκούν τουλάχιστον ένα επιπλέον έτος. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, οι ιατροί έχουν την ευκαιρία να επικεντρωθούν στη μελέτη ενός συγκεκριμένου κλάδου της ορθοπαιδικής (π.χ. το ισχίο) και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό επεμβάσεων. Όσοι ηγούνται των fellowships θεωρούνται ως οι πιο εξειδικευμένοι και αναγνωρισμένοι ιατροί στον τομέα τους, οπότε αυτή είναι πραγματικά μια ευκαιρία για έναν νέο ορθοπαιδικό να μάθει από τους καλύτερους. Ένας ορθοπαιδικός ιατρός που ολοκληρώνει ένα fellowship σε χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο θα έχει την εμπειρία να θεωρηθεί ειδικός στη χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου, χάρη στην εκπαίδευση που έλαβε μέσο του fellowship. Αυτό του παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο γνώσης, εμπειρίας και εμπειρογνωμοσύνης, από το οποίο οι ασθενείς του θα ωφεληθούν αργότερα.

 

Γιατί οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται στους ειδικούς (fellowship trained) ιατρούς;

Η κατάρτιση μέσο Fellowship αποτελεί το υψηλότερο κλινικό επίπεδο σπουδών και γνώσης στην ήδη κουραστική ιατρική εκπαίδευση. Όταν ακούτε ότι ένας ιατρός έχει fellowship εκπαίδευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο ανάγκης σας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο γιατρός αυτός διαθέτει ένα εκτεταμένο επίπεδο γνώσεων και εμπειρίας και θεωρείται αξιόπιστος και ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι το είδος της διαβεβαίωσης που πολλοί άνθρωποι αναζητούν από τους ιατρούς τους.

 

Υπάρχει κατάρτιση στη Ορθοπαιδική μέσω fellowship στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα επειδή η εξειδίκευση στην Ορθοπαιδική δεν είναι θεσμοθετημένη, δεν υπάρχουν επίσημα προγράμματα fellowship. Το αποτέλεσμα αυτού του θεσμικού κενού είναι ότι ο κάθε ορθοπαιδικός μπορεί να δηλώνει ειδικός σε ό,τι θέλει χωρίς κυρώσεις, ενώ οι ασθενείς δεν μπορούν ευκολά να ξεχωρίσουν τους πιστοποιημένα ειδικούς από τους “δήθεν” ειδικούς.

 

Υπάρχει καταρτισμένος μέσω fellowship (fellowship trained) χειρουργός ισχίου στην Ελλάδα;

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργική του ισχίου συμπεριλαμβανομένου του νεανικού ισχίου και των περιπροθετικών λοιμώξεων από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine.

Στο Avon Orthopaedic Centre του North Bristol NHS Trust (UK) ειδικεύτηκε για δύο έτη στις αρθροπλαστικές ισχίου (primary και complex), στις αναθεωρήσεις (revision) ισχίου, στην αρθροσκόπηση ισχίου και στο χειρουργικό εξάρθρημα του ισχίου (surgical dislocation). Στη συνέχεια παρέμεινε και εργάστηκε σε θέση αναπληρωτή διευθυντή μέχρι που επέστρεψε στην Ελλάδα. Εκεί σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό Evert Smith ανέπτυξε μια καινοτόμο τεχνική για την θεραπεία του δυσπλαστικού ισχίου (αρθροπλαστική Face Changing Cup).

Ο κος Ζάχος είναι την Ελλάδα ένας από τους λίγου πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO (MAKOplasty), το οποίο αποτελεί το μοναδικό εγκεκριμένο από το FDA των ΗΠΑ ρομποτικό σύστημα για την πραγματοποίηση αρθροπλαστικών στο ισχίο.

Επίσης στο LAC + USC Medical Center του USC – Keck School of Medicine (Los Angeles, USA) ειδικεύτηκε για ένα έτος στις οστικές λοιμώξεις και ιδιαίτερα την αντιμετώπιση των περιπροθετικών λοιμώξεων, μια από τις δυσκολότερες επιπλοκές των αρθροπλαστικών.

Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία. Μπορείτε επομένως να είστε σίγουροι ότι βλέπετε τον σωστό ιατρό όταν τον επισκέπτεστε για παθήσεις του ισχίου ή του γόνατος και ότι θα λάβετε μια εμπεριστατωμένη γνώμη σύμφωνη με τα υψηλότερα διεθνή στάνταρ.