Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής

 

Τι ορίζεται ως οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής;

Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι μια σοβαρή παθολογική κατάσταση που προκαλείται από τη διακοπή της αιμάτωσης στη μηριαία κεφαλή του ισχίου, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εκφύλιση και τη νέκρωση του οστού. Με τη σειρά της η νέκρωση του οστού προκαλεί την κατάρρευση ολόκληρης της μηριαίας κεφαλής.

Παρόλο που οποιοσδήποτε ενδέχεται να εκδηλώσει οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής, εμφανίζεται συνήθως σε νέους ασθενείς από 30 έως 50 ετών. Η άμεση αντιμετώπιση μετά τη διάγνωση είναι απαραίτητη, καθώς τα συμπτώματα της πάθησης επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της πάθησης;

Τα αίτια εμφάνισης της νόσου διακρίνονται σε τραυματικά και μη τραυματικά.

Πιο συγκεκριμένα, τα τραυματικά αίτια περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως το υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου και το εξάρθρημα του ισχίου που επηρεάζουν άμεσα την αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής.

Τα μη τραυματικά αίτια περιλαμβάνουν χρόνιες καταστάσεις και παθήσεις, όπως:

  • Παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Ρευματολογικές παθήσεις
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Λοίμωξη HIV/AIDS
  • Η νόσος Legg-Calve-Perthes
  • Η νόσος Gauther
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Η εύρεση της αιτίας πρόκλησης της οστεονέκρωσης είναι πολύ σημαντική για τον καθορισμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής;

Το κύριο σύμπτωμα της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής είναι ο πόνος. Ο ασθενής συνήθως αισθάνεται πόνο στη βουβωνική περιοχή και στο εσωτερικό των μηρών, ο οποίος επιδεινώνεται με την κίνηση. Επίσης, μπορεί να ενταθεί όταν ο ασθενής στηρίζεται πάνω στο πάσχον σκέλος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται ακόμα και σε κατάσταση ανάπαυσης.

 

Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, παρατηρείται μείωση στο εύρος κίνησης της άρθρωσης του ισχίου. Ο ασθενής ενδέχεται να δυσκολεύεται στην έσω στροφή ή απαγωγή του μηρού και μπορεί να εμφανίζει δυσκολία στη βάδιση και χωλότητα.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια, γεγονός που συχνά καθυστερεί τη διάγνωση. Συχνά η πάθηση εντοπίζεται, όταν έχει ήδη προκληθεί σημαντική βλάβη στο ισχίο, οπότε η εφαρμογή του θεραπευτικού πλάνου θα πρέπει να είναι άμεση.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης ο θεράπων ορθοπαιδικός  μέσω ειδικών τεστ ελέγχει το εύρος κίνησης του πάσχοντος ισχίου.

Για την ακριβέστερη διάγνωση, χρησιμοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν στον εντοπισμό της αιτίας του πόνου και στη διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις.

Οι βασικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφίες: Αποτελούν την πρώτη επιλογή, καθώς μπορούν να αναδείξουν αλλοιώσεις των οστών στα προχωρημένα στάδια της οστεονέκρωσης. Ωστόσο, στα αρχικά στάδια της νόσου, οι ακτινογραφίες συχνά δεν παρουσιάζουν ευρήματα.
  • Μαγνητική και αξονική τομογραφία: Παρέχουν λεπτομερείς εικόνες των οστικών δομών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ανίχνευση πρώιμων οστικών αλλοιώσεων που μπορεί να υποδηλώνουν οστεονέκρωση.
  • Σπινθηρογράφημα οστών: Περιλαμβάνει την έγχυση μιας μικρής ποσότητας ραδιενεργού υλικού, το οποίο συγκεντρώνεται στις περιοχές τραυματισμένων ή επουλωμένων οστών. Η συγκεκριμένη εξέταση παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των οστών.

 

 

Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής & Θεραπεία

Η θεραπεία της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής στα αρχικά στάδια είναι κυρίως συντηρητική. Στα μέτρα που εφαρμόζονται περιλαμβάνονται:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Χορήγηση φαρμάκων που στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο.
  • Φυσικοθεραπεία: Ειδικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση του ισχίου, με στόχο τη σταθεροποίησή της.
  • Τρυπανισμοί και Βιολογικές θεραπείες: Επεμβατική μέθοδος που περιλαμβάνει την αποσυμπίεση της μηριαίας κεφαλής και την έγχυση αυξητικών παραγόντων για την ενίσχυση της αναγέννησης των ιστών.

Σε προχωρημένα στάδια ή όταν οι συντηρητικές θεραπείες αποτυγχάνουν να προσφέρουν ανακούφιση, η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί τη λύση.

 

Αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης της μηριαίας κεφαλής με ολική αρθροπλαστική ισχίου

 

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά τη φθαρμένη άρθρωση με τεχνητή πρόθεση. Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις, εξασφαλίζοντας ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Κατά τη διαδικασία, αφαιρούνται τα κατεστραμμένα τμήματα της άρθρωσης και αντικαθίστανται με ειδικά εμφυτεύματα.

Η σωστή τοποθέτηση της πρόθεσης είναι κρίσιμη για τη λειτουργικότητα και τη μακροχρόνια επιτυχία της επέμβασης. Η επιλογή του κατάλληλου εμφυτεύματος βασίζεται στην παθολογία, την ποιότητα του οστού και την ανατομία του ισχίου. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη η ηλικία και οι δραστηριότητες του ασθενούς.

Ο χειρουργός σχεδιάζει προσεκτικά την επέμβαση, εξασφαλίζοντας τη σωστή θέση και τύπο πρόθεσης. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική αναισθησία και περιλαμβάνει δύο στάδια και γίνεται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Direct Superior, STAR, AMIS, ASI .

Οι ασθενείς αναφέρουν σημαντική βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής τους μετά την επέμβαση. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου προσφέρει ασφαλή και μόνιμη λύση για σοβαρές αρθρικές βλάβες. Όμως, για τα βέλτιστα αποτελέσματα θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους χειρουργούς στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ισχίου και στη χειρουργική επέμβαση της αρθροπλαστικής.

 

Ο Ορθοπαιδικός Ειδικός Χειρουργός Ισχίου Κώστας Ζάχος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ισχίου. Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εφαρμόζει συνδυαστικά τη χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®).  Επικοινωνήστε μαζί μας, εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις στο ισχίο που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας.