Direct Superior Plus

directer-superior

Τι είναι η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας Direct Superior Plus ;

H τεχνική Direct Superior Plus αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας για την πραγματοποίηση ολικών αρθροπλαστικών του ισχίου. Πρόκειται για μια νέα υβριδική μέθοδο που συνδυάζει δύο κλασικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, την Direct Superior και την Piriformis Sparing. Αυτές έχουν αναπτυχθεί ως δύο ξεχωριστές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την είσοδο στην άρθρωση του ισχίου, χωρίς να προκαλούν βλάβη στις βασικές μυϊκές ομάδες. Συγκεκριμένα, η Direct Superior αποφεύγει την λαγονοκνημιαία τενία και μερικούς από τους έξω στροφείς (όχι όμως τον απιοειδή), ενώ η Piriformis Sparing διατηρεί ανέπαφο μόνο τον τένοντα του απιοειδή (τον σημαντικότερο έξω στροφέα του ισχίου).

 

Τι είναι, όμως, η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι η θεραπεία εκλογής για την προχωρημένη αρθρίτιδα της άρθρωσης του ισχίου. Σε αυτή την επέμβαση, ο χειρουργός αφαιρεί τη φθαρμένη άρθρωση και την αντικαθιστά με μια τεχνητή πρόθεση, η οποία αποτελείται από μεταλλικά και πλαστικά ή κεραμικά εμφυτεύσιμα μέρη. Ενώ η ολική αρθροπλαστική του ισχίου θεωρείται μια απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση και έχει χαρακτηριστεί ως η επέμβαση του αιώνα, οι χειρουργοί προσπαθούν συνεχώς να την εξελίξουν και να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματά της. Επιπλέον, οι ασθενείς αναζητούν όλο και πιο γρήγορη ανάρρωση, με πολύ μικρή νοσηλεία και όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ένας από τους τρόπους βελτίωσης των αποτελεσμάτων της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι ο περιορισμός της βλάβης των μαλακών μορίων που συμβαίνει κατά τη χειρουργική επέμβαση.

directer-superior directer-superior

Πώς γίνεται η τεχνική Direct Superior Plus ;

Η Direct SuperiorPlus είναι μια χειρουργική τεχνική που επιτρέπει στον χειρουργό να αποκτήσει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου διατηρώντας ανέπαφους σχεδόν όλους τους τένοντες του ισχίου. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή να βρίσκεται στο πλάι. Η θέση της τομής είναι παρόμοια με την τομή που χρησιμοποιείται και για αντικατάσταση ισχίου με οπίσθια προσπέλαση, αλλά η τομή είναι πολύ μικρότερη (8-10cm) και ψηλότερα στην άρθρωση του ισχίου. Ο χειρουργός εισέρχεται στην άρθρωση του ισχίου μέσω των γλουτιαίων μυών των γλουτών, αλλά δεν εκτείνεται περιφερικά μέχρι τη λαγονοκνημιαία τενία, ούτε κεντρικά μέχρι τον απιοειδή, με αποτέλεσμα όλοι οι σημαντικοί τένοντες του ισχίου να παραμένουν ανέπαφοι. Με τον τρόπο αυτό, η φυσιολογική τάση του ισχίου και η σταθερότητα του δεν επηρεάζονται μετά το χειρουργείο.

 

 

Τι προσφέρει η τεχνική Direct Superior Plus;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου με την τεχνική Direct Superior Plus, λόγω της μηδαμινής κακοποίησης των μαλακών μορίων, έχουν πολύ γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση. Η νοσηλεία τους διαρκεί μόνο 24-36 ώρες και όταν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο είναι εντελώς αυτόνομοι. Δηλαδή, είναι σε θέση να σηκωθούν  από το κρεβάτι μόνοι τους, να πάνε τουαλέτα μόνοι τους και να βαδίσουν άνετα. Οι ασθενείς αυτοί δεν χρειάζονται μετάγγιση αίματος μετά το χειρουργείο, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα από το στόμα. Η κινητοποίηση τους είναι άμεση  (2-3 ώρες μετά το χειρουργείο), ενώ από την επόμενη ημέρα μπορούν να ανέβουν σκαλοπάτια. Οι ασθενείς αυτοί δεν χρειάζονται φυσιοθεραπεία, ούτε έχουν ανάγκη από κάποια περιοριστικά μέτρα στο σπίτι. Τέλος, μετά τις πρώτες 20-30 ημέρες μπορούν να οδηγήσουν και να επιστέψουν πλήρως στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

 

Σε τι διαφέρει η Direct Superior Plus από τις άλλες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας;

Η Direct Superior Plus δεν είναι η μόνη ελάχιστα επεμβατική τεχνική που χρησιμοποιούν οι χειρουργοί για να πραγματοποιήσουν ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Άλλες επιλογές είναι SuperPATH®, ASI® και AMIS®. Όλες αυτές οι τεχνικές σε αντίθεση με την Direct Superior Plus αποτελούν προϊόντα εξέλιξης από κάποιες συγκεκριμένες ορθοπαιδικές εταιρίες, τη Microport®, τη Zimmerbiomet® και τη Medacta®, που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να πουλήσουν τις δικές τους προθέσεις. Τι έκαναν αυτές οι εταιρίες; Πήραν τις πιο καθιερωμένες προσπελάσεις (Kocher-Langenbeck, Smith-Petersen & Heuter) τις τροποποίησαν και τις μετονόμασαν σε SuperPATH®, ASI® και AMIS® αντίστοιχα. Ταυτόχρονα όμως τις πάντρεψαν με δικά τους εργαλεία και προθέσεις ειδικής σχεδίασης.

directer-superior

Αν και σε γενικές γραμμές μπορεί να προσφέρουν ένα αρκετά καλό βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, όλες έχουν κάποια κοινά μειονεκτήματα:

  1. Το βασικό μειονέκτημα όλων αυτόν των τεχνικών είναι ότι ο χειρουργός δεν μπορεί να επιλέξει το καλύτερο εμφύτευμα για τον ασθενή του, καθώς είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει αυτό που του προμηθεύει η εταιρία. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο μακροχρόνιο αποτέλεσμα της αρθροπλαστικής (μετά την δεκαετία).
  2. Επιπρόσθετα οι τεχνικές αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το ρομποτικο σύστημα MAKO® γιατί υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των εταιριών αυτών και της εταιρίας που παρέχει το ρομποτικό βραχίονα.
  3. Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα αυτών των τεχνικών είναι ότι είναι σχεδιασμένες για χρήση κυρίως με “ατσίμεντες” προθέσεις. Αν και σε κάποιες από αυτές τις τεχνικές μπορεί να χρησιμοποιηθούν προθέσεις με χρήση οστικού “τσιμέντου”, αυτές οι προθέσεις δεν έχουν ούτε την κατάλληλη σχεδίαση ούτε το tracking record των αμιγώς “τσιμεντένιων” προθέσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 30 χρόνια.
  4. Επιπλέον, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με 4ης γενιάς τεχνική “τσιμέντου” είναι ασύμβατη με αυτές τις τεχνικές. Αυτό επίσης επηρεάζει την μακροβιότητα της πρόθεσης.
  5. Τέλος, η χρήση ακτινοσκόπηση είναι απαραίτητη σε αυτές τις τεχνικές γιατί μόνο έτσι ο χειρουργός μπορεί να έχει καλή εικόνα της άρθρωσης. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να λαμβάνει άσκοπη ακτινοβολία κατά την διάρκεια του χειρουργείου.

 

Ποια τα πλεονεκτήματα της Direct Superior Plus ;

Όλες οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές σκοπό έχουν να επιτρέψουν στους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα, ανώδυνα και με λιγότερους περιορισμούς, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές. Αν και όλες οι χειρουργικές τεχνικές έχουν πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καμία μεμονωμένη χειρουργική τεχνική δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι η «καλύτερη».

Η τεχνική Direct Superior Plus  σε σχέση με τις άλλες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας έχει κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.

directer-superior directer-superior

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι συμβατή όχι μόνο με όλες τις προθέσεις όλων των εταιριών αλλά και με το ρομποτικό σύστημα  ΜΑΚΟ®. Τέλος η χρήση αμιγώς “τσιμεντένιων” εμφυτευμάτων με μακροχρόνιο tracking record σε συνδυασμό με τεχνική τσιμέντου 4ης γενιάς είναι απλή και εύκολη.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι:

  • Με την τεχνική DirectSuperior Plus η αρθροπλαστική πλέον πραγματοποιείται όχι μόνο αναίμακτα και ατραυματικά,  αλλά κυρίως χωρίς την χρήση εργαλείων και εμφυτευμάτων ειδικής σχεδίασης.
  • Μην έχοντας κανένα περιορισμό πια στην επιλογή των προθέσεων λόγω της τεχνικής, ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει για τον κάθε ασθενή, τον ιδανικότερο συνδυασμό εμφυτευμάτωνκαι να του προσφέρει το βέλτιστο μακροχρόνιο αποτέλεσμα με την ταχύτερη δυνατή ανάρρωση.
  • Ο ασθενής με την τεχνική DirectSuperior Plus έχει την ίδια ή και ταχύτερη ανάρρωση (24 με 36 ώρες) σε σχέση με τις άλλες τεχνικές ενώ δεν λαμβάνει καθόλου ακτινοβολία.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κώστας Ζάχος ειδικεύεται στις παθήσεις και στις θεραπείες του ισχίου. Χρησιμοποιεί τη νέα υβριδική μέθοδο Direct Superior Plus που συνδυάζει τα οφέλη των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας με την ευελιξία του Χειρουργού να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις για μία εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενούς.

 

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.