Τενοντίτιδα ισχίου

Τενοντίτιδα ισχίου

Το ισχίο έχει έναν εξέχοντα ρόλο στην καθημερινή μας δραστηριότητα, αφού μας βοηθά στο περπάτημα, στη διατήρηση της ισορροπίας μας και στο να μπορούμε να καθόμαστε. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, το ισχίο έχει ενεργό ρόλο στην καθημερινότητά μας, και γι ’αυτό το λόγο συχνά υφίσταται φλεγμονές ή τραυματισμούς.

 

Τι είναι η τενοντίτιδα ισχίου;

Η τενοντίτιδα πρόκειται στην ουσία για μια φλεγμονή  των τενόντων που βρίσκονται στην ανατομική περιοχή του ισχίου. Οι τένοντες αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και συνδέουν τους μυς με τα οστά. Η λειτουργία τους είναι πολύ σημαντική, αφού οι τένοντες στην ουσία απορροφούν την ένταση που ασκείται πάνω στους μυς μας κατά την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Αν και είναι αρκετά ελαστικοί, δεν είναι πιο ελαστικοί από τους μυς. Επομένως, αν και δέχονται τα ίδια φορτία με τους μυς, η έλλειψη ελαστικότητας τους κάνει ευάλωτους στους τραυματισμούς. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή του ισχίου οι πιο συχνές τενοντίτιδες είναι αυτές του λαγονοψοΐτη, του απιοειδούς και των απαγωγών ισχίου (γλουτιαίοι).

 

Πόσο συχνή είναι η τενοντίτιδα ισχίου και ποιους μπορεί να προσβάλει;

Η τενοντίτιδα ισχίου είναι αρκετά συχνή, όπως όλες οι τενοντίτιδες στο σύνολό τους. Τα άτομα που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τενοντίτιδα ισχίου είναι οι δρομείς, οι ποδηλάτες και οι κολυμβητές. Οι προαναφερθείσες αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν συνεχόμενη κίνηση της άρθρωσης του ισχίου, καθώς και των μυών και των τενόντων που τη συνοδεύουν. Επίσης, οι άνθρωποι που ασχολούνται με επαγγέλματα στα οποία είναι συχνή η άρση βάρους μπορεί να εμφανίσουν κάποια τενοντίτιδα ισχίου (π.χ. νοσηλευτές-νοσηλεύτριες, αχθοφόροι κ.ά.)

 

 

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για τενοντίτιδα ισχίου;

Η μυϊκή υπερλειτουργία είναι η κυρίαρχη αιτία εμφάνισης μιας τενοντίτιδας ισχίου. Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση τενοντίτιδας στο ισχίο είναι οι κάτωθι:

  • Παχυσαρκία
  • Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από κινήσεις του ισχίου
  • Αρθρίτιδες
  • Τραυματισμοί στην περιοχή του ισχίου
  • Έναρξη έντονης αθλητικής δραστηριότητας χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προθέρμανση των μυών

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ισχίου;

Το πιο κοινότυπο σύμπτωμα της τενοντίτιδας ισχίου είναι ο πόνος. Ο πόνος αυτός συνήθως αυξάνεται σταδιακά Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί η άρθρωση του ισχίου να εμφανίζει αδυναμία κίνησης συνοδευόμενη με μυϊκό σπασμό. Επιπροσθέτως, μπορεί να παρουσιαστεί δυσκαμψία στο πάσχον ισχίο μετά από παρατεταμένες περιόδους ανάπαυσης και πόνο κατά την ανάβαση ή την κατάβαση σκαλοπατιών.

 

Τενοντίτιδα ισχίου και διάγνωση

Μια επίσκεψη σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη, εάν και εφόσον εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Ο ορθοπαιδικός μέσα από την κλινική εξέταση και τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού θα οδηγηθεί με ασφάλεια στη διάγνωση. Συνήθως δεν απαιτούνται περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις. Ενδεχομένως να ζητηθούν από τον ορθοπαιδικό απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία) μόνο για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών παθολογιών της περιοχής.

 

Ποια είναι η θεραπεία της τενοντίτιδας ισχίου;

Η θεραπεία της τενοντίτιδας ισχίου επικεντρώνεται στην εξάλειψη του πόνου και στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του τένοντα που φλεγμάνει. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η τενοντίτιδα ισχίου αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, προτείνεται χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση ως θεραπεία εκλογής είναι σπάνια, αφού συνήθως αποδίδει η συντηρητική και αποκαθίσταται πλήρως η λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Αποχή από τις δραστηριότητες που προκάλεσαν την τενοντίτιδα
  • Ασκήσεις φυσικοθεραπείας για ενδυνάμωση της περιοχής
  • Ανάπαυση του πάσχοντος ισχίου για κάποιο χρονικό διάστημα
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Έγχυση με βιολογικούς παράγοντες όπως το PRP

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Ζάχος  έχει fellowship (εκπαίδευση 3 ετών) στη χειρουργική ισχίου και έχει αντιμετωπίσει πολλά και αρκετά απαιτητικά περιστατικά. Ο κ. Ζάχος γνωρίζει εν τω βάθει τόσο την ανατομία, όσο και την παθολογία του ισχίου, κάτι που τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο για τις παθήσεις των ισχίων. Επικοινωνήστε με τον έμπειρο ορθοπαιδικό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την τενοντίτιδα ισχίου.

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.