Microplasty

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με Τεχνική Διατήρησης του Αυχένα – MICROPLASTY

 

microplasty

Τι είναι η μικρο-αρθροπλαστική – microplasty;

Ο όρος microplasty (μικρό-αρθροπλαστική) αναφέρεται σε μια τεχνική αρθροπλαστικής του ισχίου κατά την οποία χρησιμοποιείται ως μηριαίο εμφύτευμα ένας πολύ κοντός στειλεός. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης τεχνικής είναι να διατηρήσει ακέραιο όσο το δυνατόν περισσότερο από το μηριαίο οστό κατά την χειρουργική επέμβαση. Η διατήρηση ανέπαφου του μηριαίου οστού  θα δώσει στον ιατρό τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία πιο παραδοσιακή αρθροπλαστική ισχίου τα επόμενα χρόνια, σε περίπτωση που χρειαστεί αναθεώρηση του ισχίου. Η microplasty μερικές φορές ονομάζεται mini-hip ή stabby και είναι διαθέσιμη από πολλές εταιρίες και σε διάφορα σχέδια.

microplasty

Ποιοι ασθενείς είναι υποψήφιοι για Microplasty;

Η κύρια ένδειξη για πιθανή χρήση της μικρό-αρθροπλαστικής είναι οι μικροί σε ηλικία και με αυξημένη δραστηριότητα ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, που δεν είναι κατάλληλοι για αρθροπλαστική επιφανείας (resurfacing) του ισχίου. Τα τελευταία χρόνια με τα αυξημένα ποσοστά επιπλοκών του resurfacing λόγω του ALVAL (pseudotumor), τις περισσότερες φορές είναι καλύτερα να αποδεχόμαστε ότι μια αρθροπλαστική επιφανείας δεν θα έχει επιτυχία και να προχωρούμε απευθείας σε μια μικρό-αρθροπλαστική.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μικρο-αρθροπλαστικής;

microplasty

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μικρό-αρθροπλαστικής είναι ότι είναι αρθρωτή. Δηλαδή, τα συστατικά του μηριαίου εμφυτεύματος έρχονται σε ξεχωριστά μέρη, τα οποία συναρμολογούνται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να δημιουργήσουν το τελικό προϊόν. Για παράδειγμα, ο μηριαίος στειλεός, ο οποίος μπορεί να είναι «τσιμεντένιος» ή «ατσίμεντος» (δηλαδή να σταθεροποιείται με ή χωρίς οστικό τσιμέντο), είναι ξεχωριστός από την κεφαλή, η οποία διατίθεται σε ποικιλία διαφορετικών υλικών. Αυτά τα υλικά μπορεί να είναι κεραμικά ή μεταλλικά. Η κεφαλή είναι επίσης διαθέσιμη σε διαφορετικές διαμέτρους, επιτρέποντας έτσι στον χειρουργό να επιλέξει τον κατάλληλο συνδυασμό ώστε να αναπαράξει την φυσιολογική τάση των μαλακών μορίων που είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα του ισχίου και το σωστό μήκος του σκέλους.

Παράλληλα, το εμφύτευμα της κοτύλης σε μια μικρό-αρθροπλαστική είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε μια κλασική αρθροπλαστική ισχίου και συνήθως είναι αρθρωτό και αυτό. Αυτό σημαίνει ότι το εξωτερικό μέρος του εμφυτεύματος (το κέλυφος) είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και το εσωτερικό τμήμα (το ένθετο) είναι κατασκευασμένο από κεραμικό ή πολυαιθυλένιο διαφορετικών τύπων. Το ένθετο κουμπώνει μέσα στο κέλυφος κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Το πλεονέκτημα ενός ένθετου πολυαιθυλενίου είναι ότι επιτρέπει στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να τροποποιήσει τη χειρουργική τεχνική και να επιλέξει τον κατάλληλο τύπο ένθετου κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ως αποτέλεσμα, ο ιατρός είναι σε θέση να αντισταθμίσει καλύτερα τα τυχόν απροσδόκητα ευρήματα.  Για παράδειγμα, μερικές φορές ένα ισχίο μπορεί να φαίνεται ασταθές καθώς προχωρά η χειρουργική επέμβαση, προκαλώντας κίνδυνο εξάρθρωσης μόλις ο ασθενής αρχίσει να περπατά.

microplasty microplasty

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταίας γενιάς ένθετα πολυαιθυλενίου είναι σχεδόν εφάμιλλα με τα κεραμικά.

microplasty

Ποια είναι η διαφορά της Microplasty με τις άλλες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου;

Λόγω του μικρότερου στελέχους της, μια μικρό-αρθροπλαστική αφαιρεί λιγότερο οστό από το άνω μέρος του μηριαίο οστό σε σχέση με  μια κλασική ολική αρθροπλαστική ισχίου, πράγμα που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική. Στην πραγματικότητα, μια μικρό-αρθροπλαστική πιθανότατα αφαιρεί λίγο περισσότερο οστό από μια αρθροπλαστική επιφανείας ισχίου, αλλά η διαφορά δεν είναι μεγάλη.

microplasty microplasty

Μια αρθροπλαστική επιφανείας είναι μια αρκετά απαιτητική επέμβαση και επειδή δεν είναι αρθρωτή, δίνει στο χειρουργό λιγότερες επιλογές να προβεί σε τελικές προσαρμογές, εάν αντιμετωπίσει ένα απροσδόκητο εύρημα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η μικρό-αρθροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με μεγάλη ευκολία με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας Direct Superior Plus.

 

Απευθυνθείτε στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό & Ειδικό Χειρουργό Ισχίου Κώστα Ζάχο για μία εξατομικευμένη θεραπεία στις παθήσεις του ισχίου. Ο Κώστας Ζάχος είναι καταρτισμένος και πλήρως ενημερωμένος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου.

 

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.