Βιολογικές Θεραπείες

Ο βιολογικές θεραπείες περιλαμβάνουν καινοτόμες, ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης πολλών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Βασίζονται στη χορήγηση φυσικών παραγόντων, δηλαδή πρωτεϊνών, κυττάρων ή ιστών που υπάρχουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα.

biologikes-therapeies

Συνήθως, πρόκειται για ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δρουν ανασταλτικά σε μία φλεγμονή, είτε με αναγεννητικές ιδιότητες, επιδρώντας στον κύκλο ζωής, αναπαραγωγής και διαφοροποίησης των κυττάρων.

Η χορήγησή τους πραγματοποιείται με έγχυση (ένεση) των παραγόντων στην πάσχουσα περιοχή.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κώστας Ζάχος είναι πλήρως ενημερωμένος για τις τελευταίες μεθόδους θεραπείας όλων των παθήσεων του ισχίου. Απευθυνθείτε στον ιατρό για ασφαλή και άμεση απαλλαγή από τον πόνο.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των Βιολογικών Θεραπειών;

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι βιολογικές θεραπείες είναι:

 • Δεν πρόκειται για φάρμακα, αλλά για φυσικούς παράγοντες.
  Η θεραπευτική ουσία είναι ένα συστατικό του οργανισμού μας, π.χ. πρωτεΐνη (αντίστοιχα υαλουρονικό οξύ) ή άλλα κύτταρα (αντίστοιχα αιμοπετάλια, βλαστοκύτταρα).
 • Στοχευμένη Δράση.
  Εγχύονται ακριβώς στην περιοχή που χρειάζεται να δράσουν και γι’ αυτό είναι πλήρως αποτελεσματικά.
 • Είναι κατά βάση αυτόλογοι παράγοντες.
  Μέσω των βιολογικών θεραπειών, τα κύτταρα χορηγούνται στον ίδιο οργανισμό από τον οποίο έχουν προέλθει. Έτσι ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος αλλεργίας, μιας και οι θεραπευτικοί παράγοντες αποτελούν συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού.
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία.
  Οι βιολογικές θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ’ ολοκλήρου στο ιατρείο και δεν απαιτούν νοσηλεία.

Διάφοροι τύποι βιολογικών παραγόντων έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες Ορθοπαιδικές εφαρμογές, με τους κυριότερους να παρουσιάζονται παρακάτω:

 

 Υαλουρονικό Οξύ

Το υαλουρονικό οξύ υπό την μορφή ενδαρθρικών ενέσεων αποτελεί μια δημοφιλή και κοινή μορφή συντηρητικής θεραπείας για το ισχίο. Συγκεκριμένα, χορηγείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν πρώιμα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και να προστατευθεί επαρκώς ο αρθρικός χόνδρος που το περικλείει.

Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα, μέσα στο αρθρικό υγρό, και δρα και ως λιπαντικό της άρθρωσης. Έπειτα από έρευνες, οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι στις αρθρώσεις που επηρεάζονται από οστεοαρθρίτιδα παρατηρείται χαμηλότερη συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος.

biologikes-therapeies biologikes-therapeies

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου θεραπείας που έχουν προκύψει από πρόσφατες μελέτες είναι αμφιλεγόμενα. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ύφεση των συμπτωμάτων έπειτα από αυτή την διαδικασία. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί που δεν παρατηρούν καμία βελτίωση.

 

Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες – PRP

Η ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες περιλαμβάνει τη λήψη και εφαρμογή πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma – PRP) σε μια ανατομική περιοχή, προς ενίσχυση της επούλωσης της. Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόζεται πλέον για την αντιμετώπιση πλήθος παθήσεων, όπως:

 • Τενοντοπάθειες (οξείες & χρόνιες)
 • Μυϊκές θλάσεις (οξείες & χρόνιες)
 • Συνδεσμικές κακώσεις
 • Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα

Για τη θεραπεία, αρχικά, λαμβάνεται, μια μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή. Γίνεται μία απλή αιμοληψία από μια περιφερική φλέβα.

Στην συνέχεια, το αίμα υφίσταται ειδική επεξεργασία (φυγοκέντρωση) για να απομονωθεί το εμπλουτισμένο πλάσμα. Το πλάσμα είναι πλέον πλούσιο σε ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα και αιμοπετάλια και σε ενδογενείς πρωτεΐνες (που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες). Τέλος, το εμπλουτισμένο πλάσμα εγχύεται τοπικά υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.

biologikes-therapeies

Όλη η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο χωρίς να είναι αναγκαία η νοσηλεία. Επιπλέον, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προφύλαξη μετά από την έγχυση. Μόνο για τις ενδοαρθρικές εγχύσεις του ισχίου απαιτείται ακτινοσκοπικός έλεγχος.

 

Αρχέγονα Αιμοποιητικά Κύτταρα – Βλαστοκύτταρα

Με την πρόοδο της ιατρικής, τα βλαστοκύτταρα, που αποτελούν πρώιμα αδιαφοροποίητα κύτταρα του οργανισμού, χρησιμοποιούνται ως αναγεννησιακοί παράγοντες. Διαφέρουν από τα γεννητικά κύτταρα καθώς περιλαμβάνουν ένα επιπλέον στάδιο ωρίμανσης. Αποτελούν τη βάση δημιουργίας ιστών και οργάνων κάθε οργανισμού. Οι κυριότερες ιδιότητες τους που χρησιμοποιούνται στην Σύγχρονη Ορθοπαιδική:

 1. Ικανότητα επιδιόρθωσης ενός οργάνου, μέσω έκκρισης αυξητικών παραγόντων
 2. Δυνατότητα Πολλαπλασιασμού
 3. Δυνατότητα διαφοροποίησή τους στο είδος κυττάρων του ιστού που βρίσκονται.

Τα βλαστοκύτταρα στο ισχίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις:

 • Αρχόμενης χονδροπάθειας / αρθρίτιδας
 • Αρχόμενης άσηπτης νέκρωσης της μηριαίας κεφαλής
 • Καθυστερημένης πώρωσης
 • Μερικής ρήξης τενόντων
 • Θλάσεων στους μύες

biologikes-therapeies biologikes-therapeies

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα πρέπει να ολοκληρώνονται σε ένα στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο η λήψη, ο διαχωρισμός και η εφαρμογή τους να πραγματοποιείται χωρίς μεγάλη χρονική απόκλιση μεταξύ τους.

Η διαδικασία είναι σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη, ενώ δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

 

Απευθυνθείτε στον Ειδικό στο Ισχίο Κώστα Ζάχο για να σας προτείνει τον ιδανικό τύπο βιολογικής θεραπείας, ανάλογα την πάθηση σας. Ανακουφιστείτε από τον πόνο με τις πιο καινοτόμες και ασφαλείς μεθόδους.

 

 

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.