Tροχαντηρίτιδα

Τι είναι η τροχαντηρίτιδα;

H τροχαντηρίτιδα ( ή τροχαντήριος θυλακίτιδα) είναι μια πάθηση του ισχίου, η οποία είναι εξαιρετικά επίπονη. Όταν ο ορογόνος θύλακας που βρίσκεται πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα, φλεγμάνει, προκαλεί πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου. Ο ορογόνος θύλακας του μείζονα τροχαντήρα, όπως και όλοι οι ορογόνοι θύλακες, λειτουργεί ως «μαξιλαράκι», για την αποφυγή τριβών μεταξύ των οστών και των υπερκείμενων μαλακών μορίων. Η τροχαντηρίτιδα, αν και προκαλεί έντονο πόνο, δεν προκαλεί καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Αυτή η κατασταση που είναι γνωστή και ως σύνδρομο πόνου του μείζονα τροχαντήρα (GTPS), είναι μια συνήθης κατάσταση και εύκολα θεραπεύσιμη

 

Ποιες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν;

Η τροχαντεριτιδα επηρεάζει περίπου 5 στους 1.000 ενήλικες και προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας. Σε γενικές γραμμές έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες λόγω της ανατομικής κατασκευής της λεκάνης τους. Επιπροσθέτως, εξαιτίας του γεγονότος ότι η τροχαντηρίτιδα είναι σύνδρομο υπέρχρησης, της άρθρωσης επιρρεπείς στην εμφάνισή της είναι και οι αθλητές, οι οποίοι προβαίνουν κατά την άθληση σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ισχίου. Έτσι, η τροχαντηρίτιδα εντοπίζεται κυρίως σε δρομείς, κολυμβητές και ποδηλάτες.

Ποια είναι τα αίτια;

Οι πιο συχνές αιτίες που έχουν ταυτιστεί με την εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας είναι:

  • Υπέρχρηση του ισχίου: Όπως προαναφέρθηκε οι αθλητές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τροχαντηρίτιδα. Επίσης, η πολύωρη ορθοστασία προκαλεί υπέρχρησή του και ίσως αποτελέσει αίτιο εμφάνισής της.
  • Άμεση πλήξη της περιοχής: Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τις πτώσεις πάνω στο ισχίο που συνεπάγονται τον τραυματισμό του.
  • Ανισοσκελία: Τα άτομα που δεν έχουν ίσα σκέλη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ερεθισμού του ορογόνου θύλακα κατά τη βάδιση.
  • Ύπαρξη οστεοφύτων ή εναποθέσεων ασβεστίου: Σε περιπτώσεις που οστεόφυτα ή εναποθέσεις ασβεστίου δημιουργηθούν μέσα στους τένοντες που συνδέουν τον τροχαντήρα με τους υπόλοιπους μύες, τότε είναι πιθανή η φλεγμονή του θύλακα.

Όμως, πέρα από αυτές υπάρχουν και κάποιοι προδιαθετικοί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της, όπως η κακή στάση σώματος, το αυξημένο σωματικό βάρος και η χρήση υποδημάτων κακής ποιότητας. Τέλος, ως προδιαθετικοί παράγοντες μπορεί να λειτουργήσουν παθολογικές ασθένειες όπως η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή κάποια χειρουργική επέμβαση στο ισχίο.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα για την τροχαντηρίτιδα;

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν απότομα ή σταδιακά. Η τροχαντηρίτιδα εκδηλώνεται κυρίως με πόνο ή ευαισθησία στην εξωτερική περιοχή του ισχίου. Ο πόνος στα αρχικά στάδια περιγράφεται οξύς και με την πάροδο του χρόνου γίνεται βουβός. Επίσης, αν ο ασθενής δεν αναζητήσει άμεσα θεραπεία ο πόνος μπορεί να επεκταθεί κατά μήκος του μηρού, μέχρι το γόνατο και να γίνει χρόνιος. Τέλος, ο ασθενής συχνά αντιμετωπίζει δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ανάβαση σκαλοπατιών ή ανηφορικών επιπέδων ενώ δυσκολεύεται να ξαπλώσει στο πλάι του πάσχοντος ισχίου.

 

 Τροχαντηρίτιδα: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Μια επίσκεψη του ασθενή σε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό είναι αρκετή  για να μπορέσει να προχωρήσει στη διάγνωση της τροχαντηρίτιδας. Αρχικά, ο θεράπων ιατρός θα λάβει το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και έπειτα θα προχωρήσει μεθοδικά στην κλινική εξέτασή του. Έπειτα, πέραν της κλινικής εξέτασης, ο ιατρός θα συστήνει την πραγματοποίηση κάποιων απεικονιστικών εξετάσεων, για να σχεδιάσει με ακρίβεια το θεραπευτικό πλάνο του ασθενούς.

 

Ποια η θεραπεία;

Για τη θεραπεία της τροχαντηρίτιδας μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική και χειρουργική θεραπεία. Η πάθηση συνήθως θεραπεύεται με τη συντηρητική αγωγή, όταν όμως αυτή δεν αποδίδει είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.

Η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με τους παρακάτω τρόπους:

  • Ανάπαυση και αποφόρτιση του σκέλους
  • Φυσιοθεραπεία και κρουστικοί υπέρηχοι
  • Έλεγχο του σωματικού βάρους
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • Ενέσιμες θεραπείες με κορτιζόνης ή με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP)

Από την άλλη, η χειρουργική θεραπεία γίνεται με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική την αρθροσκόπηση ισχίου. Πρόκειται για μια επαναστατική χειρουργική επέμβαση που δίνει στον χειρουργό πολλές δυνατότητες, αλλά βοηθά και τον ασθενή να έχει την ταχύτερη αποκατάσταση μετεγχειρητικά.

 

Ο Κώστας Ζάχος ΜD είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στο πεδίο της Ορθοπαιδικής. Είναι εξειδικευμένος στις παθήσεις και στη χειρουργική του ισχίου, του γόνατος και στην αντιμετώπιση οστικών λοιμώξεων. Σημαντικό επίτευγμα που τον διακρίνει είναι ότι είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που συνδυάζει τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®) και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track- ERAS). Έτσι, μπορεί να παρέχει στους ασθενείς του την αμεσότερη και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη θεραπεία.

 

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.