Παροδική Οστεοπόρωση Ισχίου

παροδική οστεοπόρωση ισχίου

Τι είναι η παροδική οστεοπόρωση ισχίου;

Η παροδική οστεοπόρωση ισχίου είναι μια σπάνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική εμφάνιση πόνου στο ισχίο ο οποίος επιδεινώνεται με την βάδιση ή την ορθοστασία. Επί της ουσίας μειώνεται η οστική πυκνότητα του μηριαίου οστού.  Όπως προδίδει και το όνομα της πάθησης, πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, η οποία υποχωρεί μόνη της ή με συντηρητική θεραπεία για το ισχίο. Προσβάλλει συχνότερα μεσήλικες άνδρες και εγκύους στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πάθηση είναι διαφορετική από την κλασσική οστεοπόρωση και δεν πρέπει να συγχέονται.

 

Ποια είναι τα αίτια;

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την ακριβή αιτία της παροδικής οστεοπόρωσης ισχίου. Ωστόσο, ορισμένες αναπτυχθείσες θεωρίες υποστηρίζουν ότι μπορεί να προέρχεται από:

  • Ένα μικροαγγειακό τραυματισμό που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στην περιοχή
  • Ορμονικά αίτια
  • Μηχανικά αίτια που επιδρούν στο οστό
  • Το σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου
  • Μια ιογενή λοίμωξη
  • Νευρολογικούς και ενδοκρινικούς παράγοντες.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα για την παροδική οστεοπόρωση ισχίου;

Η συμπτωματολογία της νόσου περιλαμβάνει:

  • Ξαφνική αίσθηση του πόνου, συνήθως στο μπροστινό μέρος του μηρού, στη βουβωνική χώρα, στο πλάι του ισχίου ή στους γλουτούς
  • Πόνο που εντείνεται με την άρση βάρους και μπορεί να μειωθεί με την ανάπαυση
  • Κάποιο προηγούμενο ατύχημα ή τραυματισμό στο ισχίο που θα προκαλούσε πόνο
  • Ελαφρώς περιορισμένη κίνηση: Η ήπια κίνηση του ισχίου είναι συνήθως ανώδυνη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο πόνος μπορεί να ενταθεί με ακραίες κινήσεις του ισχίου
  • Πόνο που σταδιακά αυξάνεται σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών και μπορεί να είναι τόσο έντονος που να προκαλεί γενικευμένη δυσκολία στον ασθενή
  • Μια αισθητή χωλότητα καθώς ο ασθενής προσπαθεί να προστατεύσει την άρθρωση και να απαλύνει τον πόνο

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

To πρώτο βήμα για τη διάγνωση είναι ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός να καταγράψει τα συμπτώματα και πότε ξεκίνησαν για πρώτη φορά. Δύναται επίσης να ρωτήσει σχετικά με πιθανό τραυματισμό στο ισχίο.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο ιατρός θα ζητήσει να κινήσει το πόδι του ο ασθενής προς διαφορετικές κατευθύνσεις ώστε να αξιολογήσει το εύρος της κίνησης και να προσπαθήσει να αναπαράγει τον πόνο. Οι περισσότεροι ασθενείς με παροδική οστεοπόρωση του ισχίου εμφανίζουν περισσότερο πόνο όταν κινούν οι ίδιοι το ισχίο (ενεργό εύρος κίνησης) σε αντίθεση με όταν ο ιατρός κινεί το ισχίο για αυτούς (παθητικό εύρος κίνησης). Ακριβώς αυτή διαφορά του πόνου μεταξύ ενεργητικής και παθητικής κίνησης, είναι ένα από τα βασικά κριτήρια διάγνωσης.

Ασφαλώς, ο περαιτέρω έλεγχος για την παροδική οστεοπόρωση ισχίου περιλαμβάνει και απεικονιστικό έλεγχο. Οι ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία δύνανται να αναδείξουν μια μικρή μείωση της οστικής πυκνότητας στην κεφαλή του μηριαίου οστού στην κορυφή του ισχίου.

παροδική οστεοπόρωση ισχίου παροδική οστεοπόρωση ισχίου

Τέλος, αν και δεν υπάρχει ειδικές εξετάσεις αίματος που να θέτουν την διάγνωση της παροδικής οστεοπόρωσης, συνιστάτε ένας συμπληρωματικός αιματολογικός έλεγχος για να αποκλεισθούν άλλες παθήσεις (ορμονολογικές, διατροφικές, κλπ.) με παρεμφερή συμπτωματολογία.

 

Ποια είναι η Θεραπεία;

Η αποτελεσματική θεραπεία είναι συντηρητική μιας και η νόσος θεωρείται αυτοπεριοριζόμενη. Απώτερος στόχος είναι η διαχείριση του πόνο και η αποφόρτιση του οστού. Έτσι, γίνεται λόγος για:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που ανακουφίζουν τον πόνο και περιορίζουν τη φλεγμονή
  • Περιορισμούς στην άρση βαρών. Ο ιατρός μπορεί να συμβουλεύσει να περιοριστούν προσωρινά οι ανάλογες δραστηριότητες. Η χρήση πατερίτσας, μπαστουνιού, περιπατητή ή άλλου βοηθήματος για το περπάτημα, θα βοηθήσει στην ανακούφιση από το βάρος στο ισχίο και μπορεί να αποτρέψει ένα κάταγμα μέσω του προσωρινά εξασθενημένου οστού.
  • Φυσικοθεραπεία. Για να διατηρηθεί η δύναμη και η ευλυγισία των μυών που υποστηρίζουν το ισχίο, ο ιατρός μπορεί επίσης να συστήσει μια σειρά ασκήσεων. Οι ασκήσεις στο νερό μπορεί να είναι χρήσιμες όχι μόνο επειδή διευκολύνουν την κίνηση, αλλά και επειδή ανακουφίζουν από την πίεση του βάρους.
  • Διατροφή. Η σωστή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D και του ασβεστίου, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της διαδικασίας επούλωσης και αναδόμησης των οστών.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μια επιπλέον επιλογή σε περιπτώσεις όπου η φαρμακευτική αγωγή είναι αναποτελεσματική. Αυτή συνίσταται από μια σειρά ειδικών τρυπανισμών στον αυχένα και στην κεφαλή του μηριαίου οστού οι οποίοι βοηθούν στο να αποσυμφορηθεί το οστικό οίδημα το οποίο προκαλεί και τον πόνο. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη θεραπεία συνήθως αναρρώνουν πιο γρήγορα από εκείνους που λαμβάνουν συντηρητική θεραπεία.

Με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς με παροδική οστεοπόρωση του ισχίου μπορούν να αναμένουν ότι τα συμπτώματά τους θα εξαλειφθούν μέσα σε 6 έως 12 μήνες. Η ισχύς των οστών στο ισχίο επίσης θα επανέλθει στο φυσιολογικό στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

 

Ο Κώστας Ζάχος MD είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Αναπληρωτής Διευθυντής στο Νοσοκομείο Υγεία ενώ έχει δουλέψει και ως αναπληρωτής διευθυντής στο North Bristol NHS Trust της Μεγάλης Βρετανίας. Ειδικεύεται στη χειρουργική ισχίου, γόνατος καθώς και στις οστικές λοιμώξεις. Διακρίνεται καθώς είναι ο μόνος στην Ελλάδα που συνδυάζει τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®) και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track- ERAS), παρέχοντας στους ασθενείς ταχεία και όσο το δυνατόν ανώδυνη θεραπεία.

 

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.