MAKO® Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου

mako-robotiki-isxiou

Τι είναι η MAKO® Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου;

Η MAKO® ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνική αντικατάστασης του φθαρμένου ισχίου. Η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας του ρομποτικού βραχίονα MAKO® (Robotic-Arm Assisted Technology).

Σήμερα, η τεχνολογία έχει διεισδύσει στον τομέα της ιατρικής, μετασχηματίζοντας τον τρόπο εκτέλεσης περίπλοκων επεμβάσεων, όπως η ολική αρθροπλαστική ισχίου. Με τον μετασχηματισμό αυτό, ο χειρουργός είναι σε θέση να παρέχει μία εξατομικευμένη επέμβαση με βάση την ανατομία και τη πάθηση του κάθε ασθενή. Το ρομποτικό σύστημα MAKO® σχεδιάστηκε για να υπηρετεί αυτό το σκοπό και γι’ αυτό σήμερα θεωρείται η πιο εξελιγμένη μέθοδος σχεδιασμού και πραγματοποίησης αρθροπλαστικών ισχίου.

Πώς βοηθά το ρομποτικό σύστημα το χειρουργό;

Η ρομποτική τεχνολογία MAKO® παρέχει στον χειρουργό προεγχειρητικά ένα εξατομικευμένο τρισδιάστατο (3D) μοντέλο της άρθρωσης του ισχίου, μοναδικό για τον κάθε ασθενή, το οποίο χρησιμοποιείται για να γίνει ένας πολύ λεπτομερής προεγχειρητικός σχεδιασμός της αντικατάστασης του ισχίου.

mako-robotiki-isxiou mako-robotiki-isxiou

Γι’ αυτό ο χειρουργός είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην αφαίρεση μόνο του παθολογικού οστού. Έτσι, επιτυγχάνει να διατηρήσει το υγιές οστό ανέπαφο και να τοποθετήσει το εμφύτευμα του ισχίου με βάση την ανατομία του εκάστοτε ασθενούς.

 

Διαβάστε τον Επίσημο Προεγχειρητικό Οδηγό για Ασθενείς για την Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO®

mako-robotiki-isxiou

Πριν από την εγχείρηση

mako-robotiki-isxiou

Όλα ξεκινούν με μια αξονική τομογραφία (CT) της άρθρωσης του ισχίου, η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου τρισδιάστατου (3D) εικονικού μοντέλου για κάθε περιστατικό. Το λογισμικό του συστήματος MAKO® αναγνωρίζει το συγκεκριμένο εικονικό μοντέλο και έτσι βοηθά τον χειρουργό να δημιουργήσει το τρισδιάστατο εξατομικευμένο πλάνο προ-εγχειρητικά. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός στερεοτακτικού παραθύρου, το οποίο απαιτείται για την αφαίρεση του παθολογικού οστού με ακρίβεια. Επιπλέον, πραγματοποιείται ορθότερα η επιλογή του ιδανικού μεγέθους του εμφυτεύματος καθώς και η τοποθέτησή του. Η τοποθέτηση γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που επιτρέπει την επιθυμητή μετεγχειρητική κάλυψή του από το οστό. Παράλληλα, ο χειρουργός με τη βοήθεια του MAKO® πετυχαίνει τη σωστή εμβιομηχανική ανακατασκευή του ισχίου (προσανατολισμός και αναπαραγωγή μήκους & offset).

 

Στο χειρουργείο

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, το σύστημα MAKO® ενισχύει τον χειρουργό στην επιτυχή πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης στηριζόμενο στο εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο. Όταν ο χειρουργός προετοιμάζει το οστό (την κοτύλη) για το εμφύτευμα, ο ρομποτικός βραχίονας MAKO® καθοδηγεί τον χειρουργό μέσα στην προκαθορισμένη περιοχή, χωρίς να εκτελεί το ρομπότ την επέμβαση. Ουσιαστικά, τον βοηθά να παραμείνει εντός των προγραμματισμένων ορίων, δηλαδή εντός του στερεοτακτικού παραθύρου, που ορίστηκε κατά την δημιουργία του 3D προεγχειρητικού πλάνου.

mako-robotiki-isxiou

Η λειτουργία του γλύφανου εκτός αυτού του στερεοτακτικού παραθύρου είναι περιορισμένη. Το γεγονός αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του μέγιστου φυσικού οστικού αποθέματος αλλά και την ελαχιστοποίηση της βλάβης των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα με τη ρομποτική τεχνική εφαρμόζεται μια συμβατή τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας.

Τέλος, είναι γνωστό ότι το  σύστημα MAKO® χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα δυναμικών αναφορών για την διεγχειρητική εκτίμηση του προσανατολισμού του εμφυτεύματος και της εμβιομηχανικής του ισχίου. Αυτό επιτρέπει στον εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο χειρουργό να πραγματοποιεί επιτόπιες προσαρμογές στην αφαίρεση του οστού και στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αν αυτό απαιτηθεί, κατά την διάρκεια της επέμβασης. Με την εξελιγμένη ρομποτική τεχνολογία, η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται ακριβέστερη και ασφαλέστερη.

Μετά το χειρουργείο

Ο χειρουργός συνεργάζεται με τους νοσηλευτές και τους φυσιοθεραπευτές για να σχεδιάζει ένα πρόγραμμα αποθεραπείας για τον ασθενή. Σκοπός αυτού του πλάνου είναι η άμεση κινητοποίησή του ασθενή λίγες ώρες μετά το τέλος του χειρουργείου.

mako-robotiki-isxiou mako-robotiki-isxiou

Απώτερος σκοπός του χειρουργείου είναι η επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές δραστηριότητές το συντομότερο δυνατό (μέσα στον πρώτο μήνα) και στις ήπιες αθλητικές δραστηριότητες (κολύμπι, χορό, πεζοπορία κλπ)  μέσα στους πρώτους 3 – 6 μήνες.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικά υποβοηθούμενης αρθροπλαστικής ισχίου;

Μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τη συμβατική αρθροπλαστική, η ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική του ισχίου συνδέεται με πληθώρα πλεονεκτημάτων, όπως:

  • Ακριβέστερη τοποθέτηση εμφυτευμάτων
  • Προστασία των μαλακών ιστών γύρω από την άρθρωση
  • Βελτίωση της πρώιμης λειτουργικής ανάρρωσης
  • Μείωση του χρόνου νοσηλείας στο νοσοκομείο

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί εδώ ότι ρομποτική τεχνική MAKO® εγγυάται την σωστή τοποθέτηση της πρόθεσης και όχι το κλινικό αποτέλεσμα του χειρουργείου. Αποτελεί, δηλαδή, κατά βάση μια δικλίδα ασφαλείας για τους γενικούς ορθοπαιδικούς (μη ειδικούς χειρουργούς ισχίου) που πραγματοποιούν αρθροπλαστικές.

Η ικανότητα του ιατρού να συνδυάσει την τεχνολογία MAKO® με άλλες συμβατές τεχνικές, όπως η τεχνική Direct SuperiorPlus, επηρεάζει άμεσα το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της αρθροπλαστικής του ισχίου. Η εμπειρία, η εξειδίκευση και η κατάρτιση του χειρουργού κατέχουν σίγουρα έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επέμβασης.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κώστας Ζάχος είναι πιστοποιημένος στη χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO®. Είναι από τους λίγους ορθοπαιδικούς χειρουργός στην Ελλάδα που καταφέρνει και συνδυάζει άρτια τη ρομποτική τεχνολογία με τις συμβατές τεχνικές ελαχίστης επεμβατικότητας. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στην αρθροπλαστική ισχίου, προσφέρει κάθε φορά στους ασθενείς εξατομικευμένη προσέγγιση και άριστο αποτέλεσμα.

Συχνές ερωτήσεις

Ερ .:  Πού μπορεί να πραγματοποιηθεί ολική αρθροπλαστική ισχίου με τη τεχνική MAKO®;

A: Η ρομποτική αρθροπλαστική του ισχίου πραγματοποιείται πλέον στο Νοσοκομείο “ΥΓΕΙΑ” με την βοήθεια της τελευταίας γενιάς συστήματος MAKO®.

Ερ .:  Ποιος ορθοπαιδικός μπορεί να πραγματοποιήσει ολική αρθροπλαστική ισχίου με τεχνική MAKO®;

A: Τη ρομποτική αρθροπλαστική μπορούν να την πραγματοποιήσουν μόνο οι χειρουργοί που είναι πιστοποιημένα εκπαιδευμένοι στο σύστημα MAKO®.

Ερ .:  Πόσο καιρό είναι διαθέσιμη η τεχνολογία MAKO®;

A: Η τεχνολογία  MAKO® υπάρχει από το 2006, αλλά αρχικά εφαρμοζόταν μόνο στο γόνατο. Η πρώτη ολική αρθροπλαστική ισχίου με την χρήση του ρομποτικού βραχίονα MAKO® πραγματοποιήθηκε το 2010. Από τότε, έχουν εκτελεστεί περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις με την τεχνική MAKO® σε όλο τον κόσμο.

Ερ .: Ο ρομποτικός βραχίονας MAKO® εκτελεί μόνος του την χειρουργική επέμβαση;

Α: Όχι, ο ρομποτικός βραχίονας δεν εκτελεί την χειρουργική επέμβαση, ούτε μπορεί να αποφασίσει μόνος του ή να μετακινηθεί χωρίς την καθοδήγηση του χειρουργού.

Ερ .: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου με τεχνική MAKO®;

Α: Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής είναι η μέγιστη ακρίβεια (δέκατα του χιλιοστού), η εγγυημένη αποτελεσματικότητα και η μακροβιότητα των εμφυτευμάτων στις επεμβάσεις αρθροπλαστικών του ισχίου και του γόνατος.

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.