Βιογραφικό

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Ζάχος είναι τ.αναπληρωτής διευθυντής στο Νοσοκομείο Υγεία ενώ έχει δουλέψει και ως αναπληρωτής διευθυντής στο North Bristol NHS Trust της Μεγάλης Βρετανίας. Στο Avon Orthopaedic Centre (AOC) του Bristol (UK) ειδικεύτηκε στη χειρουργική του ισχίου και του γόνατος, ενώ στο University of Southern California (USC) του Los Angeles (USA) ειδικεύτηκε στις οστικές λοιμώξεις.

Ο κ. Ζάχος είναι εμπνευστής της τεχνικής Face Changing Cup που εφαρμόζεται για την θεραπεία του δυσπλαστικού ισχίου. Στην Ελλάδα είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO, το οποίο αποτελεί το μοναδικό εγκεκριμένο από το FDA των ΗΠΑ ρομποτικό σύστημα για την πραγματοποίηση αρθροπλαστικών στο ισχίο.

Ο κ. Ζάχος είναι ο μόνος ορθοπαιδικός χειρουργός στην Ελλάδα που μπορεί και συνδυάζει τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO) και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track- ERAS). Με αυτή την σύγχρονη προσέγγιση είναι σε θέση να παρέχει στους ασθενείς του μια εξατομικευμένη επέμβαση με βάση τη συγκεκριμένη διάγνωση και ανατομία τους, να επιτυγχάνει την ανατομική και ατραυματική ανακατασκευή του ισχίου ή του γόνατος, και να προσφέρει στους ασθενείς του πολύ γρήγορη αποκατάσταση με πολύ μικρό χρόνο νοσηλείας (1-2 ημέρες).

Στην χειρουργική του ισχίου το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην θεραπεία της αρθρίτιδας, του δυσπλαστικού ισχίου, καθώς και στις αναθεωρήσεις. Αντιμετωπίζοντας τον κάθε ασθενή σαν ξεχωριστή οντότητα που οι ανάγκες του δεν περιορίζονται στο σήμερα αλλά επεκτείνονται στο βάθος του χρόνου, ο κ. Ζάχος κάνει εξατομικευμένη χρήση:

  • των τεχνικών ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus και AMIS)
  • της ρομποτικής τεχνολογίας (τεχνική MAKO)
  • των ειδικών καινοτόμων υλικών (Microplasty, Tantalum, Biolox Delta, & E-poly)
  • της τεχνικής Face Changing Cup για την θεραπεία του δυσπλαστικού ισχίου (της οποίας είναι εμπνευστής)
  • των ειδικών πρωτόκολλων ταχείας ανάρρωσης (Fast Track & ERAS Protocols).

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζοντας μια νέα υβριδική τεχνική (Direct Superior Plus) έχει πάει την αρθροπλαστική του ισχίου ένα βήμα πιο μπροστά. Συνδυάζοντας δύο κλασικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (την Direct Superior Approach με την Piriformis Sparing) πραγματοποιεί πλέον την αρθροπλαστική  όχι μόνο ατραυματικά αλλά και χωρίς ειδικά εργαλεία, με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα περιορισμό από τις εταιρείες στην επιλογή των προθέσεων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι ότι αποτελεί τη μοναδική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας που συνδυάζεται με την ρομποτική τεχνολογία MAKO.

Στα πλαίσια των παθήσεων του επονομαζόμενου “νεανικού ισχίου” το ενδιαφέρον του επεκτείνεται στην εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών διατήρησης του ισχίου (Hip preserving surgery) όπως αυτές της χειρουργικής εξάρθρωσης του ισχίου (Surgical Dislocation – τεχνική Gantz) και της αρθροσκόπησης του ισχίου για την αντιμετώπιση της ρήξης του επιχείλιου χονδρού και του συνδρόμου μηρο-κοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Η αντιμετώπιση των οστικών λοιμώξεων αποτελεί μια πρόκληση για τον κάθε ορθοπαιδικό. Ως ένας από τους λίγους πιστοποιημένα ειδικούς ορθοπαιδικούς σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην αντιμετώπιση των περιπροθετικών λοιμώξεων. Αν και η αντιμετώπιση των οστικών λοιμώξεων είναι κυρίως χειρουργική για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών συνεργάζεται με διακεκριμένους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων (λοιμοξιολόγους και ιατρούς καταδυτικής ιατρικής) που εφαρμόζουν συμπληρωματικές θεραπείες με αντιμικροβιακή αγωγή και υπερβαρικό οξυγόνο.

Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς και του ερευνητικού του έργου. Σε συνεργασία με τον κ. Evert Smith, έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνική για την αντιμετώπιση του διαπλαστικού ισχίου. Αυτή βασίζεται στη χρήση μιας πρωτότυπης κοτυλιαίας πρόθεσης (face changing cup) που επιτρέπει την ανατομική ανακατασκευή του διαπλαστικού ισχίου χωρίς την χρήση μοσχευμάτων, ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στη  φορτιζώμενη επιφάνεια να τοποθετηθεί σε μια βελτιωμένη θέση η οποία μειώνει το ρυθμό φθοράς της.  Η τεχνική αυτή το Φεβρουάριο του 2012 δημοσιεύτηκε στο Journal of Bone and Joint Surgery (JBJS Br), το πιο έγκριτο παγκοσμίως επιστημονικό ορθοπαιδικό περιοδικό.

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.