Οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μία καινοτόμο μέθοδο μη-χειρουργικής αντιμετώπισης ιατρικών παθήσεων. Παρά την διαφωνία μεταξύ των ειδικών της επιστημονικής κοινότητας για την αποτελεσματικότητα αυτού του είδους θεραπειών, είναι αδιαμφισβήτητη η πολύπλευρη εφαρμογή τους.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές βιολογικών θεραπειών στην ορθοπαιδική:
- αυτόλογη (του ίδιου του ασθενούς) έγχυση αίματος, πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) και
- θεραπεία με αυτόλογα βλαστοκύτταρα που περιλαμβάνει είτε συμπύκνωμα κύτταρα που έχουν αναρροφηθεί από τον μυελού των οστών (BMAC) είτε κύτταρα συλλεγμένα από λιπώδη ιστό (λίπος).
Η δεύτερη αποτελεί μια νέα και καινοτόμο προσέγγιση στη θεραπεία των ορθοπεδικών παθήσεων που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην επιστημονική βιβλιογραφία.
Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστοκύτταρα είναι ίσως το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Φύσης. Αυτά τα πρωτόγονα κύτταρα, όχι μόνο έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται αλλά και να διαφοροποιούνται και να σχηματίζουν διάφορες δομές όπως χόνδρο, οστό και πολλά άλλα είδη ιστών.
Τι είδη βλαστοκυττάρων υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο βασικά είδη βλαστοκυττάρων – τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και τα ενήλικα βλαστοκύτταρα. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα είναι απαλλαγμένα από τη κοινωνική κατακραυγή που περιβάλλει τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Ωστόσο και αυτά μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν νέους ιστούς. Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα μπορούν να βρεθούν σε διάφορες τοποθεσίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μυελού των οστών, του λιπώδους ιστού (λίπος) και του περιφερικού αίματος.
Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα;
Από τη φύση τους, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων. Στόχος είναι να βοηθήσουν στην επισκευή και την αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών και δομών. Πολλές είναι οι πιθανές εφαρμογές τους στην ιατρική. Στην Ορθοπαιδική, η εφαρμογή της βιολογικής θεραπείας με βλαστοκύτταρα στην διαχείριση της αρθρίτιδας του ισχίου έχει ως σκοπό την διατήρηση της εκάστοτε άρθρωσης μέσα από την ενθάρρυνση της αναγέννησης του χόνδρου.
Με απλά λόγια, ο χόνδρος στην επιφάνεια των αριθμούμενων οστών είναι αυτό που επιτρέπει την ανώδυνη και ομαλή κίνηση της άρθρωσης. Μόλις αυτό το στρώμα καταστραφεί, η άρθρωση αναπτύσσει αρθρίτιδα, η οποία εμφανίζεται ως πόνος, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας. Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με διάφορες διαδικασίες προσπαθούν να διεγείρουν τον αρθρικό χόνδρο ώστε να επουλωθεί, χωρίς αυτό να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.
Η θεραπεία αυτή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσικής άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος και τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά ακόμα στα σπάργανά τους.
Ένας άλλος τομέας ενδιαφέροντος για τις βιολογικές θεραπείες στο ισχίο, που επίσης περιλαμβάνει θεραπεία με βλαστοκύτταρα, είναι η εφαρμογή τους στην αναγέννηση του νεκρού οστού. Σε μια κατάσταση που ονομάζεται άσηπτη νέκρωση ή AVN, υπάρχει νέκρωση ενός τμήματος του οστού κοντά στην άρθρωση. Αυτό μερικές φορές μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή αρθρίτιδα. Οι πρώτες αναφορές για τη χρήση βλαστοκυττάρων για την αναγέννηση των οστών στο AVN είναι ενθαρρυντικές.
Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;
Η διαδικασία έχει τη μορφή αρθροσκόπησης (χειρουργική κλειδαρότρυπας) του ισχίου. Οι ασθενείς συχνά ρωτούν εάν η κυτταρική θεραπεία (BMAC) περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Για τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε, απαιτείται κανονικά μόνο μία επέμβαση.
Οι περισσότεροι ασθενείς λόγω της αρθροσκόπησης του ισχίου που υποβάλλονται θα παραμείνουν μία νύχτα στο νοσοκομείο. Μόλις ο ασθενής υποβληθεί σε γενική αναισθησία, γίνεται αναρρόφηση του αίματος ή/και του μυελού του με ειδική βελόνα. Ο μυελός των οστών συμπυκνώνεται χρησιμοποιώντας πολλαπλές φυγοκέντρηση στο χειρουργείο και ενώ ο ασθενής κοιμάται ακόμα, για να συγκεντρωθεί το κυτταρικό κλάσμα. Ταυτόχρονα ξεκινά η αρθροσκόπηση για πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί εξειδικευμένες τεχνικές αρθροσκόπησης για να προετοιμάσει την κλίνη ιστού έτσι ώστε να είναι έτοιμη να λάβει το BMAC. Στη συνέχεια, τα συλλεγμένα κύτταρα, μαζί με ένα κατάλληλο ικρίωμα, εγχέονται μέσω των ίδιων οπών που χρησιμοποιούνται για την αρθροσκόπηση.
Ποιες είναι οι παρενέργειες;
Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ενέχει έναν βαθμό κινδύνου. Ωστόσο, οι χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τις κυτταρικές θεραπείες είναι οι ίδιες με αυτές για τις συνήθεις επεμβάσεις αρθροσκόπησης ισχίου (επιπλοκές αρθροσκόπησης ισχίου). Υπάρχει ένας θεωρητικός κίνδυνος μόλυνσης, αλλά αυτός είναι χαμηλός και η χειρουργική επέμβαση καλύπτεται σε κάθε περίπτωση από αντιβιοτική θεραπεία.
Ποια είναι τα στοιχεία για την κυτταρική θεραπεία;
Η κυτταρική θεραπεία είναι μια σχετικά νέα διαδικασία. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως που έχει γίνει εκτεταμένη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Έχουν δημοσιευτεί μελέτες που έχουν προτείνει μια ευνοϊκή ανταπόκριση στην κυτταρική θεραπεία στο ισχίο.
Ο Κώστας Ζάχος είναι Ειδικός Χειρουργός Ισχίου, κατάλληλα καταρτισμένος για κάθε είδους θεραπεία του ισχίου. Απευθυνθείτε στον ιατρό για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου με τις πιο καινοτόμες μεθόδους των βιολογικών θεραπειών. Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα είναι ασφαλής και κατάλληλη για φυσική αναγέννηση των ιστών του οστού.