Τι είναι το σύνδρομο απιοειδούς μυός;
Το σύνδρομο απιοειδούς μυός ορίζεται ως η παγίδευση του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ. Πρόκειται για μια σπάνια νευρομυϊκή διαταραχή που είναι αρκετά επίπονη για τον ασθενή.
Ο απιοειδής μυς μοιάζει με αχλάδι(άπιον= αχλάδι) και βρίσκεται αρκετά βαθιά, πίσω από τον μείζονα γλουτιαίο μυ. Η λειτουργία του συγκεκριμένου μυ είναι αρκετά σημαντική, καθώς συμβάλλει στην έξω στροφή του ισχίου. Το ισχιακό μας νεύρο περνά δίπλα ή μέσα από τον απιοειδή μυ, διέρχεται από το πίσω μέρος του ποδιού και καταλήγει στα δάκτυλα.
Ποια ομάδα ατόμων είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση του συνδρόμου;
Η ηλικιακή ομάδα που εμφανίζεται συνήθως το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι η ομάδα από 30 έως 50 ετών. Επιπροσθέτως, ο γυναικείος πληθυσμός είναι πιο επιρρεπής στην εκδήλωση του συνδρόμου μαζί με τα άτομα που καταπονούν τους γλουτούς τους κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, π.χ. άτομα που κάνουν σκι, παίζουν τένις, κάνουν ποδηλασία ή τρέχουν μεγάλες αποστάσεις. Τέλος, το σύνδρομο απιοειδούς το παθαίνουν συχνότερα οι εγκυμονούσες, όσοι έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου και όσοι πάσχουν από ανισοσκελία.
Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Ποια είναι τα αίτια;
Τα ακριβή αίτια πρόκλησής του είναι ακόμα άγνωστα για την επιστημονική κοινότητα. Μελετώντας τα περιστατικά κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ως αίτια. Τις περισσότερες φορές έχει προηγηθεί επαναλαμβανόμενη έντονη αθλητική δραστηριότητα ή πτώση του ασθενούς. Επιπροσθέτως, το σύνδρομο του απιοειδούς μυός μπορεί να οφείλεται σε πιθανές ανατομικές μεταβολές είτε του μυός, είτε του ισχιακού νεύρου. Τέλος, για την εμφάνιση του συνδρόμου μπορεί να οφείλονται ερεθισμοί ή δυσλειτουργίες των παρακείμενων αρθρώσεων ή μυών της περιοχής.
Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Συμπτώματα
Η συμπτωματολογία του συνδρόμου περιλαμβάνει:
- Έντονο πόνο στην περιοχή του γλουτού
- Αίσθηση καψίματος
- Μείωση του εύρους κίνησης του ισχίου
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πίσω μέρος του μηρού
Τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύουν κατά την εκτέλεση διάφορων δραστηριοτήτων, όπως κατά το βάδισμα ή το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών ή κατά το παρατεταμένο κάθισμα στο ίδιο σημείο.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του συνδρόμου;
Η διάγνωση του συνδρόμου απιοειδούς μυός δεν πραγματοποιείται εύκολα. Συνήθως πραγματοποιείται δια της μεθόδου του αποκλεισμού άλλων παθήσεων και αιτιών. Ο θεράπων ιατρός καταγράφει τα συμπτώματα και ρωτά τον ασθενή για τις καθημερινές του συνήθειες που μπορεί να αφορούν την αιτιολογία του συνδρόμου. Έπειτα, κατά την κλινική εξέταση προσπαθεί με ειδικές κινήσεις να προκαλέσει πόνο στον απιοειδή μυ. Τέλος, ίσως ζητηθεί από τον ασθενή να υποβληθεί σε μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών συμπίεσης του ισχιακού νεύρου.
Ποια η θεραπεία;
Η θεραπεία εκλογής είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συντηρητική. Εάν η διάγνωση του συνδρόμου από έναν εξαιρετικά έμπειρο ορθοπαιδικό είναι άμεση, η συντηρητική αντιμετώπιση θα αποφέρει καρπούς.
Έτσι, συστήνεται κυρίως ανάπαυση και αποφόρτιση του μέλους. Συνδυαστικά θα μπορούσε να λειτουργήσει και η φυσικοθεραπεία με ασκήσεις διατάσεων και η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή χορήγησης κορτικοστεροειδών, τοπικών αναισθητικών ή υαλουρουνικού οξέος ενέσιμα.
Εάν και εφόσον, η συντηρητική αντιμετώπιση είναι ανεπαρκής, τότε συστήνεται η χειρουργική αντιμετώπιση για την οριστική ανακούφιση του ασθενούς. Κατά την επέμβαση, το ισχιακό νεύρο απελευθερώνεται και μεταφέρεται εκτός της πορείας του απιοειδούς μυ.
Ο Κώστας Ζάχος ΜD είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία Είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική του ισχίου, του γόνατος και στην αντιμετώπιση οστικών λοιμώξεων. Ο ιατρός είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που συνδυάζει τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®) και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track- ERAS). Έτσι, μπορεί να παρέχει στους ασθενείς του την αμεσότερη και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη θεραπεία. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με το σύνδρομο του απιοειδούς μυός.