Διατροχαντήριο κάταγμα

Διατροχαντήριο κάταγμα

Το πέρασμα των χρόνων μειώνει τις αντοχές των οστών και τα κάνει πιο ευάλωτα στα κατάγματα. Το διατροχαντήριο κάταγμα μηριαίου είναι ένας τύπος κατάγματος του ισχίου και  συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σχεδόν τα μισά από όλα τα κατάγματα του ισχίου είναι διατροχαντήρια. Πρόκειται για ένα κάταγμα διαγώνιο, μεταξύ των δυο οστικών εξογκωμάτων (του μείζονα και του ελάσσονα τροχαντήρα) στην κορυφή του οστού του μηρού.

Πώς προκαλείται το διατροχαντήριο κάταγμα;

Το διατροχαντήριο κάταγμα συνήθως συμβαίνει εξαιτίας της φθοράς των οστών από την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση συνδυαστικά με την κακή όραση και τα προβλήματα ισορροπίας που έχουν οι ηλικιωμένοι, τους οδηγεί συχνά σε πτώσεις. Η πτώση μπορεί να είναι επιπόλαια ή να είναι αποτέλεσμα ασταθούς βάδισης.
Επιπροσθέτως, το διατροχαντήριο κάταγμα μπορεί να προκληθεί και σε νεότερους ασθενείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκαλείται από κάποιο ατύχημα υψηλής ενέργειας, όπως για παράδειγμα ένα τρακάρισμα.

Διατροχαντήριο κάταγμα & Παράγοντες κινδύνου:

Εκτός από την οστεοπόρωση, υπάρχουν και κάποιοι επιπλέον παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση του διατροχαντηρίου κατάγματος. Οι πιο συχνοί παράγοντες κινδύνου, εκτός από την ηλικία και την ύπαρξη οστεοπόρωσης είναι:

• Παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια, οι οποίες ενισχύουν τις πιθανότητες πτώσης.
• Η μειωμένη οστική πυκνότητα και η χαμηλή μυϊκή μάζα. Η οστική πυκνότητα και η μυϊκή μάζα εξασθενούν με το πέρασμα των χρόνων.
• Ύπαρξη ιστορικού άλλων οστικών προβλημάτων ή/και καταγμάτων.
• H χρήση προϊόντων καπνού και αλκοόλ αποτελούν τροχοπέδη για τη συντήρηση των οστών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά εύθραυστα.
• Επίσης, η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την ανθεκτικότητα των οστών. Παραδείγματος χάρη τα φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη, μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά μετά από παρατεταμένη χρήση.

 

Ποια συμπτώματα του διατροχαντήριου κατάγματος;

Τα κλινικά ευρήματα και τα συμπτώματα ενός διατροχαντήριου κατάγματος περιλαμβάνουν:

• Οίδημα στην περιοχή του μηριαίου
• Δυσκαμψία του τραυματισμένου ποδιού
• Αδυναμία πλήρους φόρτισης του ποδιού
• Έντονος πόνος στη βουβωνική περιοχή και στην περιοχή του μηριαίου κατά την προσπάθεια σύσπασης
• Παραμόρφωση του άκρου (δείχνει πιο βραχύ) και εμφανίζει εξωτερική στροφή του μηρού
• Αδυναμία στήριξης του ασθενούς σε όρθια στάση
• Έντονος πόνος κατά την προσπάθεια βάδισης

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Συνήθως έχει προϋπάρξει πτώση, οπότε η διάγνωση του διατροχαντηρίου κατάγματος είναι σχετικά εύκολη από έναν πεπειραμένο ορθοπαιδικό. Ο θεράπων ορθοπαιδικός μόλις λάβει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς και μετά από την κλινική εξέταση, μπορεί να οδηγηθεί με ασφάλεια στη διάγνωσή του. Όμως, για να καταστεί η διάγνωση ολοκληρωμένη είναι απαραίτητη η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.
Τα περισσότερα κατάγματα είναι εμφανή μέσα από μια απλή ακτινογραφία. Ωστόσο, κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι καταγμάτων χρήζουν αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή ακόμη και σπινθηρογράφημα οστών. Ο θεράπων ιατρός θα κατευθύνει τον ασθενή προς τις απαιτούμενες εξετάσεις που πρέπει να κάνει για την περαιτέρω διαλεύκανση του κατάγματος.

Διατροχαντήριο κάταγμα: Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία εκλογής για την αποκατάσταση του διατροχαντήριου κατάγματος είναι η χειρουργική αντιμετώπιση και ονομάζεται οστεοσύνθεση. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, όπου συμβάλλει στη διόρθωση (ανάταξη) του κατάγματος και στη συνέχεια τη σταθεροποίησή του. Η σταθεροποίηση αυτή επιτυγχάνεται με πλάκες και βίδες (κλασσική οστεοσυνθεση) ή με ενδομυελικό ήλο.

Η ενδομηελική ήλωση είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος κατά την οποία η ανάταξη γίνεται κλειστά – χωρίς να ανοιχτεί το κάταγμα – με την βοήθεια ενός ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Στην συνέχεια, η οστεοσύνθεση πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός μεγάλου καρφιού (ήλος) στον αυλό του οστού, μέσα από μια μικρή τομή 4-5 cm και δυο οπές 0,5cm.

Διατροχαντήριο Κάταγμα: Ήλωση

                                                          Διατροχαντήριο Κάταγμα: Ήλωση

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι τύποι διατροχαντήριου κατάγματος μπορούν να αντιμετωπιστούν και με ημι-αρθροπλαστική. Αυτό ναι μεν προσφέρει πιο γρήγορη ανάρρωση αλλά αποτελεί μια πολύ απαιτητική επέμβαση. Όμως, για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός πλήρως καταρτισμένου χειρουργού, όπως ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός Κώστας Ζάχος.

Ο Κώστας Ζάχος ΜD με fellowship εκπαίδευση τριών ετών στη χειρουργική ισχίου είναι ο πλέον κατάλληλος ορθοπαιδικός για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την περιοχή του ισχίου. Έχει μεγάλη εμπειρία στις χειρουργικές επεμβάσεις και γνωρίζει εν τω βάθει την παθολογία του ισχίου. Επίσης, ο κος Ζάχος είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στη ρομποτική χειρουργική του ισχίου με τη χρήση του συστήματος ΜΑΚΟ στην Ελλάδα.

Επικοινωνήστε μαζί του για οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα σας απασχολεί. Ο έμπειρος ορθοπαιδικός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία μετά από την ενδελεχή κλινική σας εξέταση.