Η αρθρίτιδα ισχίου είναι μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης σε έναν ορθοπαιδικό. Η βλάβη που προκαλείται στην άρθρωση του ισχίου επηρεάζει την κινητικότητα της άρθρωσης και υποβαθμίζει όλο και περισσότερο την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Αρθρίτιδα ισχίου: Ποιες είναι οι μορφές της;
Οι τύποι αρθρίτιδας που μπορούν να πλήξουν την άρθρωση του ισχίου είναι δύο:
- Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου, που διακρίνεται σε πρωτοπαθή και σε δευτεροπαθή
- Οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες ισχίου.
Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας ισχίου και προκαλεί την καταστροφή της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής. Είναι συχνότερη στο γυναικείο φύλο και οι πιθανότητες εμφάνισής της αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας. Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου χαρακτηρίζεται από την φθορά του αρθρικού χονδρού και τη δημιουργία οστεοφύτων ενώ η βλάβη που προκαλείται είναι μη αναστρέψιμη.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή από τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες. Αυτή επηρεάζει όλες τις αρθρώσεις του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση η εκδήλωση φλεγμονής του αρθρικού υμένα και η διάβρωση του χόνδρου δεν οφείλεται στον εκφυλισμό της άρθρωσης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας τη σταδιακή καταστροφή τους.
Επίσης, παθήσεις όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ενδέχεται να προσβάλουν την άρθρωση του ισχίου, προκαλώντας φλεγμονή.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης αρθρίτιδας στο ισχίο;
Η αρθρίτιδα ισχίου μπορεί να προκληθεί εξαιτίας πολλών αιτιών και προδιαθεσικών παραγόντων.
Για την εμφάνιση της πρωτοπαθούς οστεοαρθρίτιδας τα αίτια δεν έχουν καθοριστεί ακόμη και γι’ αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζεται συχνά ως ιδιοπαθής ή εκφυλιστική. Όμως, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί ότι συντελούν στην εκδήλωσή της δευτεροπαθούς οστεοαρθρίτιδας. Το δυσπλαστικό ισχίο, η οστεοχονδρίτιδα της μηριαίας κεφαλής, η οστεονέκρωση, το σύνδρομο της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και προηγούμενα κατάγματα ισχίου, αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας.
Τα αίτια της φλεγμονώδους αρθρίτιδας-οποιασδήποτε μορφής- δεν μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια, αφού πρόκειται για αυτοάνοσα νοσήματα. Όμως, οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής τους είναι:
- Το γυναικείο φύλο.
- Το οικογενειακό ιστορικό.
- Η παχυσαρκία.
- Το κάπνισμα.
Ποια συμπτώματα προκαλεί η αρθρίτιδα ισχίου;
Τα συμπτώματα που προκαλεί η αρθρίτιδα ισχίου είναι τα παρακάτω:
- Πόνος στην άρθρωση του ισχίου και στη βουβωνική χώρα.
- Εκδήλωση κριγμού κατά την κίνηση της άρθρωσης.
- Δυσκαμψία της άρθρωσης.
- Περιορισμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης.
- Ανισοσκελία.
- Χωλότητα.
Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ο πόνος εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση το πρωί. Επίσης, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα εκτός των άλλων ενδέχεται να αισθάνονται και κόπωση.
πραγματοποιείται η διάγνωσή της;
Η διάγνωση της αρθρίτιδας ισχίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό. Μετά τη λήψη του ιστορικού και την καταγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς, ο ορθοπαιδικός θα προχωρήσει σε μια λεπτομερή κλινική εξέταση. Τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης σε συνδυασμό με τα καταγεγραμμένα συμπτώματα βοηθούν τον ορθοπαιδικό να βγάλει μια πρώτη διάγνωση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. απλή ακτινογραφία) και εάν υπάρχει υποψία φλεγμονώδους αρθρίτιδας, τότε ενδείκνυνται και αιματολογικές εξετάσεις.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αρθρίτιδα ισχίου;
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας ισχίου ανάλογα με τη βαρύτητά τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέτρα ή με χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου περιλαμβάνει μέτρα όπως:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Απώλεια βάρους (όταν αυτό είναι απαραίτητο)
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ)
- Βιολογικές θεραπείες με ενδοαρθρικές εγχύσεις
Τα συντηρητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη, κορτικοστεροειδή και αντιρευματικά φάρμακα.
Εάν τα παραπάνω συντηρητικά μέτρα δεν ανακουφίζουν τον ασθενή από τα συμπτώματα, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Η χειρουργική αποκατάσταση της αρθρίτιδας πραγματοποιείται με την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.
Η φθαρμένη άρθρωση αντικαθίσταται από μια τεχνητή πρόθεση, ένα τεχνητό μέρος που εκτελεί με φυσικότητα τις κινήσεις της άρθρωσης. Στις μέρες μας εφαρμόζεται ευρέως και η ρομποτική ολική αρθροπλαστική ισχίου, μειώνοντας τον χρόνο νοσηλείας και τον κίνδυνο επιπλοκών και συμβάλλοντας στην άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Ζάχος έχει fellowship (εκπαίδευση 3 ετών) στη χειρουργική ισχίου. Ο κ. Ζάχος γνωρίζει εν τω βάθει τόσο την ανατομία, όσο και την παθολογία του ισχίου, κάτι που τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Επικοινωνήστε με τον έμπειρο ορθοπαιδικό και κλείστε το ραντεβού σας για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας ισχίου.