Χειρουργική Εξάρθρωση Ισχίου

Χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου (Surgical Dislocation): 

Μια χειρουργική επέμβαση για σύνθετες καταστάσεις του ισχίου

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στο ισχίου στους ενήλικες άνω των 45-50 ετών αποδίδεται στην οστεοαρθρίτιδα, δεν συμβαίνει το ίδιο και στους νεότερους ασθενείς κάτω των 40 ετών. Σε αυτούς ο πόνος του ισχίου προκαλείται συχνά από μια σειρά καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των παραμορφώσεων που υπήρχαν από την παιδική ηλικία. Πολλές από αυτές τις καταστάσεις που προκαλούν πόνο στην άρθρωση του ισχίου οδηγούν στην ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Όταν απαιτείται χειρουργική θεραπεία αυτών των καταστάσεων, διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις  μπορεί να είναι αποτελεσματικές. Η αρθροσκόπηση του ισχίου -μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που, μέσω μικρών τομών, χρησιμοποιεί μικροσκοπικά όργανα και μια μικρή κάμερα για να εξετασθεί το ισχίο – μπορεί να αποτελέσει την θεραπεία εκλογής για τις απλές καταστάσεις. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς (ηλικίας 20 έως 45 ετών), με πιο περίπλοκες υποκείμενες καταστάσεις, μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από την χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου.

 

Τι είναι η χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου;

Η χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου είναι μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει πλήρως την άρθρωση και να αντιμετωπίζει πιο εύκολα τα σύνθετα ανατομικά προβλήματα.

Στη χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου, η κεφαλή του μηρού ελεγχόμενα εξαρθρώνεται (βγαίνει) από την κανονική της θέση που είναι μέσα στην κοτύλη.  Σε αντίθεση με την εξάρθρωση του ισχίου που συμβαίνει ως αποτέλεσμα ενός σοβαρού τραυματισμού, στη χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου, ο χειρουργός προστατεύει τους γύρω μυς και διατηρεί την παροχή αίματος στην άρθρωση του ισχίου.

xeirourgiki-eksarthrwsi-isxiou xeirourgiki-eksarthrwsi-isxiou

Ωστόσο, είναι η μόνη προσέγγιση που προσφέρει στον χειρουργό 360° ορατότητα στην πάσχουσα περιοχή. Επειδή ο ασθενής είναι αναισθητοποιημένος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός μπορεί να παρατηρήσει την άρθρωση μέσω μιας σειράς κινήσεων, κατανοώντας πληρέστερα τι συμβαίνει μηχανικά σε αυτή όταν ο ασθενής βιώνει πόνο.

Η τεχνική της χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου αναπτύχθηκε το 2000, από τον Reinhold Ganz, MD, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία. Σήμερα, ο κ Κώστας Ζάχος χρησιμοποιεί την τεχνική του Dr. Ganz για τη φροντίδα πολλών νεαρών ασθενών με σύνθετες καταστάσεις ισχίου και είναι ένα από τους λίγους ορθοπεδικούς στην Ελλάδα που πραγματοποιεί χειρουργεία διατήρησης του ισχίου (Hip Preserving Surgery).

 

Πού χρησιμοποιείται η χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου;

Οι παθήσεις του ισχίου για τις οποίες έχει ένδειξη η χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου είναι:

  • Το Σύνδρομο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης (FAI), κατά το οποίο η μηριαία κεφαλή και η κοτύλη προσκρούουνε η μια στην άλλη με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζεται το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Η υποκείμενη αιτία μπορεί να είναι ή προβλήματα στην ανάπτυξη της μηριαίας κεφαλής με αποτέλεσμα την αλλαγή στο σχήμα της (Cam type) ή η εκ γενετής διαταραχή του προσανατολισμού ή/και του βάθους της κοτύλης (Pincher type).
  • Τραυματισμοί με οστεοχόνδρινό έλλειμα (μια κατεστραμμένη περιοχή του χόνδρου των οστών και / ή των αρθρώσεων).

xeirourgiki-eksarthrwsi-isxiouxeirourgiki-eksarthrwsi-isxiou

Είναι η χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου κατάλληλη για την κατάστασή μου;

Για να προσδιοριστεί ένας ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου, ο χειρουργός πρέπει να ακούσει τα συμπτώματα του ασθενούς, να αξιολογήσει προσεκτικά τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και αξονική τομογραφία) και να κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση.

xeirourgiki-eksarthrwsi-isxiou

 

Τι γίνεται στο χειρουργείο της χειρουργικής εξάρθρωσης του ισχίου;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, για να αποκτήσει πρόσβαση στην άρθρωση του ισχίου, ο χειρουργός ανασηκώνει ένα κομμάτι οστού από τον το άνω μέρος του μηριαίου (τον μείζονα τροχαντήρα), το οποίο είναι το σημείο κατάφυσης σημαντικών μυών που περιβάλλουν το ισχίο και εξυπηρετούν στην κίνησή του. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται οστεοτομία μείζονα τροχαντήρα. Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσπέλαση, ο χειρουργός μπορεί με ασφάλεια να εξαρθρώσει το ισχίο, προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από την άρθρωση. Έτσι αφήνει άθικτη την απαραίτητη αιμάτωση της κεφαλής του μηριαίου και ταυτόχρονα προστατεύει τους γύρω μυς. Ο χειρουργός μπορεί τότε να κατανοήσει πλήρως και να διορθώσει τις βλάβες των οστών και των μαλακών ιστών γύρω από την άρθρωση του ισχίου.

Με αυτό το χειρουργείο μπορεί να πραγματοποιηθεί επισκευή του επιχειλιου χόνδρου (του μηνίσκου του ισχίου) και να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο πρόσκρουσης αφαιρώντας το περιττό οστό. Πριν κλείσει η τομή, ο μείζονας τροχαντήρας επανατοποθετείται στη θέση του και συγκρατείται με ασφάλεια με 2 βίδες για να διατηρηθεί η σταθερότητα κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

 

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης για χειρουργική εξάρθρωση ισχίου;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου από το κ Ζάχο νοσηλεύονται 1-2 ημέρες στο νοσοκομείο και χρησιμοποιήσουν βακτηρίες για 4-6 εβδομάδες.

Η φυσιοθεραπεία ξεκινά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και περιλαμβάνει:

  • Βάδιση με μερική φόρτιση του σκέλους
  • Περιορισμούς στην κίνηση της άρθρωσης του ισχίου κατά την ανάρρωση
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών

Οι ασθενείς παρακολουθούνται τακτικά κατά το πρώτο έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση για να διασφαλιστεί ότι η επούλωση εξελίσσεται κανονικά.

Σε πολλές παθήσεις ισχίου, η χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου αποτελεί για τον χειρουργό την καλύτερη ευκαιρία να διορθώσει την βλάβη και να δημιουργήσει ένα πιο φυσιολογικό, σταθερό και χωρίς πόνο ισχίο.

 

Είναι ασφαλής η χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου;

Η χειρουργική εξάρθρωση ισχίου είναι μια τεχνικά πολύ απαιτητική επέμβαση, αλλά όταν εκτελείται προσεκτικά, είναι εξαιρετικά ασφαλής. Επιπλέον, η ικανότητά του χειρουργού να πραγματοποιεί χειρουργική εξάρθρωση ισχίου και να αντιμετωπίζει τις υποκείμενες καταστάσεις με αυτήν την προσέγγιση του δίνει τη δυνατότητα να κατανοεί ακόμη περισσότερο τις αιτίες που προκαλούν πόνο στο ισχίο.

 

Ο Κώστας Ζάχος είναι Ειδικός Χειρουργός Ισχίου, εκπαιδευμένος στις τεχνικές που αφορούν την χειρουργική διατήρησης του ισχίου, όπως η χειρουργική εξάρθρωσης ισχίου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στο ισχίο και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα στην πιο ασφαλή θεραπεία για την περίπτωσή σας. Επικοινωνήστε μαζί του για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στο ισχίο.

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.