Σύνδρομο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης

sindromo-mirokotiliaias-proskrousis

Τι είναι το Σύνδρομο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης;

Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (FAI) είναι μια κατάσταση κατά την οποία επιπλέον οστό (ένα εξόγκωμα) αναπτύσσεται κατά μήκος ενός ή και των δύο οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου, δίνοντάς τους ακανόνιστο σχήμα. Επειδή τα οστά αυτά δεν εφαρμόζουν τέλεια το ένα με το άλλο, κατά τη διάρκεια της κίνησης τρίβονται μεταξύ τους. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η τριβή μπορεί να βλάψει την άρθρωση, προκαλώντας πόνο και περιοριορισμό στην κινητικότητα. Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης είναι μια συχνή αιτία πόνου στο ισχίο σε εφήβους, ενήλικες και αθλητές όλων των ηλικιών.

 

Τι προκαλεί το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης του ισχίου (FAI);

Η άρθρωση του ισχίου που συνδέει το μηρό και την λεκάνη αποτελείται από την σφαιρική μηριαία κεφαλή και την ημισφαιρική κοτύλη. Τα άτομα με σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης έχουν κάποια ανωμαλία (εξόγκωμα) στη περιφέρεια της κεφαλής ή στο χείλος της  κοτύλης. Το εξόγκωμα αυτό προκαλεί αυξημένη τριβή μεταξύ των οστών  κατά τη διάρκεια της κίνησης και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα χόνδρινα στοιχεία της άρθρωσης του ισχίου. Με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε ρήξη του επιχείλιου χόνδρου και σε φθορά του αρθρικού χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα).

Οι ανωμαλίες (εξογκώματα) που σχετίζονται με τον σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης εμφανίζονται συνήθως κατά τη γέννηση. Επίσης μπορούν να αναπτυχθούν και αργότερα στη ζωή του ατόμου, ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

sindromo-mirokotiliaias-proskrousis

Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ταξινομείται σε μία από τις τρεις κατηγορίες με βάση τα αίτια εμφάνισης:

  • Πρόσκρουση δίκην λαβής πιστολιού (Cam)

Σε αυτό τον τύπο η μηριαία κεφαλή δεν είναι σφαιρική και δεν μπορεί να περιστραφεί ομαλά μέσα στην κοτύλη. Ένα οστικό εξόγκωμα σχηματίζεται στην περιφέρεια της μηριαίας κεφαλής, το οποίο, καθώς προσκρούει στο χείλος της κοτύλης, συνθλίβει τον αρθρικό χόνδρο που βρίσκεται μέσα σε αυτή. Προσβάλλει κυρίως άνδρες 20-30 ετών που έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα.

  • Πρόσκρουση δίκην τανάλιας (Pincer)

Αυτός ο τύπος πρόσκρουσης συμβαίνει επειδή ένα οστικό εξόγκωμα αναπτύσσεται στο χείλος της κοτύλης. Ο επιχείλιος χόνδρος προσκρούει και συνθλίβεται κάτω από το προεξέχον χείλος της κοτύλης. Αυτός ο τύπος προσβάλλει κυρίως γυναίκες 30-40 ετών.

  • Πρόσκρουση μικτού τύπου (combined)

Συνδυασμένη πρόσκρουση σημαίνει ότι συνυπάρχουν και οι δύο τύποι πρόσκρουσης

Τα δραστήρια άτομα μπορεί να παρουσιάσουν πόνο από σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης νωρίτερα από ότι σε άτομα που δεν είναι τόσο ενεργά.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (FAI);

Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα έχουν το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

sindromo-mirokotiliaias-proskrousis sindromo-mirokotiliaias-proskrousis

Ωστόσο, όταν αναπτύσσονται συμπτώματα, σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στον αρθρικό χόνδρο ή στον επιχείλιο χόνδρο και ότι η ασθένεια έχει πιθανώς προχωρήσει.

Επειδή οι άνθρωποι που αθλούνται καταπονούν περισσότερο την άρθρωση του ισχίου, μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πόνο νωρίτερα από εκείνους που δεν ασκούνται. Τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο ισχίο, που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή μετά από πολύωρη ακινησία
  • Χωλότητα
  • Δυσκαμψία στο ισχίο

sindromo-mirokotiliaias-proskrousis

Ο πόνος εμφανίζεται συχνά στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, αν και μπορεί να εμφανιστεί και στην εξωτερική πλευρά του ισχίου. Τα βαθιά καθίσματα και η στάση οκλαδόν μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Οι ιατροί χρησιμοποιούν πολλές εξετάσεις για τη διάγνωση του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Πρώτα συλλέγονται πληροφορίες για το οικογενειακό ιστορικό και τα επίπεδα δραστηριότητας του ασθενούς. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, απαιτούνται:

  • Απεικονιστικές εξετάσεις: Οι ακτινογραφίες και οι μαγνητικές τομογραφίες βοηθούν στον να εντοπιστούν οστικές ανωμαλίες (εξογκώματα) και χόνδρινες βλάβες στην άρθρωση του ισχίου.
  • Δοκιμασία πρόσκρουσης (FABIR): Με αυτή την δοκιμασία ο ιατρός φέρνοντας το γόνατο του ασθενούς στο στήθος και περιστρέφοντάς το προς τον αντίθετο ώμο αναπαράγει τον πόνο.
  • Έγχυση με τοπικό αναισθητικό: Με αυτή την ένεση η άρθρωσης του ισχίου αναισθητοποιείται και αν ο πόνος προέρχεται από αυτή εξαφανίζεται παροδικά.
  • Κλινική εξέταση: Η κλινική εξέταση βοηθά στο να αξιολογηθεί το εύρος κίνησης, η μυϊκή ισχύς και ο τρόπος που περπατάει ο ασθενής για να προσδιορισθεί εάν η άρθρωση του ισχίου λειτουργεί σωστά.

sindromo-mirokotiliaias-proskrousis

 

Θεραπείες για το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης του ισχίου (FAI)

Συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία για πρόσκρουση του ισχίου πρέπει να ξεκινά με:

  • Ανάπαυση του προσβεβλημένου ισχίου
  • Αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες και αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν συμπτώματα.
  • Φυσικοθεραπεία & ειδικές ασκήσεις που μπορούν να βελτιώσουν το εύρος κίνησης του ισχίου και να ενισχύσουν τους μύες που υποστηρίζουν την άρθρωση.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

 

Χειρουργική θεραπεία

Εάν οι εξετάσεις δείχνουν βλάβη στην άρθρωση του ισχίου και ο ασθενής δεν ανακουφίζεται από τον πόνο με τη συντηρητική θεραπεία, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

sindromo-mirokotiliaias-proskrousis sindromo-mirokotiliaias-proskrousis

Συχνά, η χειρουργική επέμβαση για την πρόσκρουση του ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί αρθροσκοπικά. Αυτή γίνεται μέσω μικρών τομών πάνω από το ισχίο. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης του ισχίου, ο χειρουργός μπορεί να επιδιορθώσει ή να καθαρίσει τυχόν βλάβες στον επιχείλιο και στον αρθρικό χόνδρο. Αυτός μπορεί να διορθώσει το σύνδρομο πρόσκρουσης αφαιρώντας το εξόγκωμα από το χείλος της κοτύλης ή την περιφέρεια της μηριαίας κεφαλής.

sindromo-mirokotiliaias-proskrousis

Η αρθροσκόπηση είναι συνήθως μια χειρουργική επέμβαση ημερήσιας νοσηλείας. Αυτό σημαίνει ότι o ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι την ίδια μέρα. Όσο νωρίτερα γίνεται η χειρουργική επέμβαση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για πλήρη ανάρρωση.

Σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται ανοιχτή χειρουργική επέμβαση (χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου) με μεγαλύτερη τομή για την επίτευξη του καλυτέρου δυνατού αποτελέσματος. Ακόμα κι αν ο χόνδρος έχει υποστεί βλάβη, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει το εύρος κίνησης.

Εάν η βλάβη του χόνδρου είναι σοβαρή, η αντικατάσταση του ισχίου είναι η μόνη θεραπεία που θα ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο και θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα της λεκάνης.

 

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει επιτυχώς τα συμπτώματα που προκαλούνται από την πρόσκρουση. Η διόρθωση της πρόσκρουσης μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές βλάβες στην άρθρωση του ισχίου. Ενώ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η χειρουργική επέμβαση να μην βοηθήσει, αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία του επώδυνου συνδρόμου πρόσκρουσης του ισχίου.

 

O Ειδικός Χειρουργός Ισχίου Κώστας Ζάχος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή της αρθροσκόπησης του ισχίου στη θεραπεία του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρόμοιων επεμβάσεων. Ο κος Ζάχος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα από την αρχή που θα γίνει η διάγνωση μέχρι το πέρας της κατάλληλης θεραπείας.

 

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.