Πτώση και κατάγματα ισχίου σε μεγάλη ηλικία
Τα κατάγματα ισχίου σε μεγάλη ηλικία αποτελούν μια από τις συχνότερες καταστάσεις που πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι οι Ορθοπαιδικοί. Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κατάγματα ισχίου. Η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς στην περίπτωση των ηλικιωμένων ενδέχεται να είναι μοιραία ακόμη και για τη ζωή τους.
Τύποι καταγμάτων ισχίου
Ανάλογα με το σημείο που προκαλείται το κάταγμα, τα κατάγματα ισχίου διακρίνονται στους παρακάτω τύπους:
- Κάταγμα μηριαίου αυχένα
- Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου
- Υποτροχαντήριο κάταγμα ισχίου
- Μεμονωμένο κάταγμα του μείζονος τροχαντήρα
Γιατί είναι συχνά τα κατάγματα ισχίου σε μεγάλη ηλικία;
Η πρόκληση των καταγμάτων ισχίου σε ηλικιωμένους ασθενείς είναι συχνή, εξαιτίας διάφορων παραγόντων. Αρχικά, στην πλειονότητά τους τα κατάγματα ισχίου σε μεγάλη ηλικία είναι οστεοπορωτικά, δηλαδή είναι απόρροια της οστεοπόρωσης.
Η οστεοπόρωση αποτελεί μια μεταβολική νόσο, η οποία προκαλεί μείωση της πυκνότητας των οστών. Η μειωμένη οστική μάζα καθιστά τα οστά εύθραυστα και επιρρεπή στα κατάγματα. Το γυναικείο φύλο, λόγω των ορμονικών μεταβολών μετά την εμμηνόπαυση, είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση οστεοπόρωσης εν συγκρίσει με το ανδρικό. Έτσι, στην περίπτωση των οστεοπορωτικών ασθενών μια πτώση, ακόμη και από μικρό ύψος, είναι ικανή να προκαλέσει κάταγμα ισχίου σε μεγάλη ηλικία.
Εκτός από την οστεοπόρωση, μια ακόμη αιτία που καθιστά τους ηλικιωμένους επιρρεπείς στα κατάγματα ισχίου είναι η κακή όραση. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι πέφτουν συχνά, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν καλή όραση. Πέραν των προβλημάτων όρασης, πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν προβλήματα ισορροπίας, γεγονός που ευθύνεται και αυτό για την πρόκληση πτώσεων.
Γιατί αποτελεί πρόκληση η αντιμετώπιση καταγμάτων σε μεγάλη ηλικία;
Η αντιμετώπιση των καταγμάτων ισχίου σε ηλικιωμένους ασθενείς αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζουν ήδη άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία ενδέχεται να περιορίζουν τις θεραπευτικές επιλογές.
Ειδικότερα, οι ασθενείς μεγάλης ηλικίας ενδέχεται να πάσχουν από καρδιαγγειακές βλάβες, όπως είναι για παράδειγμα η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά. Επίσης, κάποιοι εκ των ασθενών ενδέχεται να φέρουν βηματοδότη ή απινιδωτή. Εκτός από τα καρδιαγγειακά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι πάσχουν αρκετά συχνά από σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), άνοια κ.ά.
Επομένως, ο σχεδιασμός του θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση των καταγμάτων ισχίου θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό και θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο.
Πώς αντιμετωπίζονται τα κατάγματα ισχίου σε μεγάλη ηλικία;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα κατάγματα ισχίου αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του κατάγματος θα πρέπει πραγματοποιείται όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την πρόκλησή του. Ειδικότερα, ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργηθεί το αργότερο 48 ώρες μετά το κάταγμα. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων, πνευμονικής εμβολής κ.ά.
Όμως, σε αυτό το σημείο προκύπτει το εξής ερώτημα: Πόσο ασφαλές είναι να χειρουργηθεί ένας ηλικιωμένος ασθενής; Η σύγχρονη Ορθοπαιδική εξασφαλίζει ότι είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται με σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.
Η ολική αρθοπλαστική ισχίου πραγματοποιείται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας( Direct Superior Plus, AMIS), ενώ πολλές αρθροπλαστικές ισχίου πραγματοποιούνται σήμερα ρομποτικά. Επιπροσθέτως, οι επεμβάσεις αυτές συνοδεύονται από τα πρωτόκολλα fast track, τα οποία επιταχύνουν την ανάρρωση του ασθενούς. Ο στόχος των πρωτοκόλλων είναι η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, η μείωση του μετεγχειρητικού στρες και η λειτουργική αποκατάσταση της άρθρωσης του ισχίου.
Ο Ορθοπαιδικός Ειδικός Χειρουργός Ισχίου Κώστας Ζάχος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ισχίου. Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εφαρμόζει συνδυαστικά τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®) και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track- ERAS). Ο κος Ζάχος σας εγγυάται ταχεία και άμεση ανάρρωση εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες ορθοπαιδικές μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.