σπάσιμο ισχίου

Σπάσιμο ισχίου

Το σπάσιμο ισχίου είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που μπορεί να εμφανίσει ένας ηλικιωμένος ασθενής. Πρόκειται για έναν τραυματισμό που συνδέεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με την ύπαρξη οστεοπόρωσης. Σε νεότερους ασθενείς είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός τροχαίου ατυχήματος. Σε κάθε περίπτωση χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς οι επιπλοκές που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς.

 

Τι ορίζεται ως σπάσιμο ισχίου και σε ποιες κατηγορίες διακρίνεται;

Ο όρος «σπάσιμο ισχίου» αναφέρεται στο κάταγμα στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού. Ανάλογα με το σημείο του μηριαίου οστού που εμφανίζεται το κάταγμα, ένα σπάσιμο ισχίου ενδέχεται να είναι:

  • Κάταγμα μηριαίου αυχένα
  • Διατροχαντήριο κάταγμα ισχίου
  • Υπό-τροχαντήριο κάταγμα ισχίου
  • Μεμονωμένο κάταγμα του μείζονα (Μεγάλου) Τροχαντήρα

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καταγμάτων ισχίου;

Όπως προαναφέρθηκε, ένα κάταγμα ισχίου μπορεί να προκληθεί στους ηλικιωμένους εξαιτίας κάποιας πτώσης. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις, εξαιτίας της κακής όρασης που ενδέχεται να έχουν. Αντιθέτως, στους νεότερους ασθενείς συνήθως προκαλείται είτε εξαιτίας κάποιου τροχαίου ή κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Μερικοί ακόμη παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης καταγμάτων ισχίου είναι οι κάτωθι:

  • Φύλο: οι γυναίκες εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα κάταγμα ισχίου εν συγκρίσει με τους άνδρες.
  • Διατροφικά προβλήματα: η διατροφή που είναι φτωχή σε ασβέστιο και βιταμίνη D ευθύνεται για τη μείωση της μέγιστης οστικής μάζας. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καταγμάτων.
  • Καθιστική ζωή: η έλλειψη σωματικής άσκησης συμβάλλει στην εμφάνιση εξασθενημένων μυών και οστών, επιρρεπή σε κατάγματα.
  • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ: τόσο το κάπνισμα όσο και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν τις διαδικασίες δημιουργίας και συντήρησης των οστών.
  • Φαρμακευτική αγωγή: μερικά φάρμακα (π.χ. κορτιζόνη) μετά από μακροχρόνια χρήση ενδέχεται να προκαλέσουν αποδυνάμωση των οστών. Επίσης, φαρμακευτικές αγωγές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα κάνουν τους ασθενείς πιο επιρρεπείς στις πτώσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός σπασίματος ισχίου.
  • Άλλες παθήσεις: ενδοκρινείς διαταραχές ή παθήσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα αυξάνουν τις πιθανότητες να προκληθεί κάποια πτώση, γεγονός που έχει ως συνέπεια κάποιο σπάσιμο.

 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το σπάσιμο ισχίου;

Ένα σπάσιμο ισχίου εκδηλώνεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Οξύς πόνος στο ισχίο ή στη βουβωνική χώρα
  • Αδυναμία βάδισης
  • Αδυναμία φόρτισης του ποδιού από την πλευρά του τραυματισμένου ισχίου
  • Εμφάνιση μωλώπων στην περιοχή του ισχίου
  • Εκδήλωση πρηξίματος
  • Το πάσχον πόδι είναι κοντύτερο και σε έξω στροφή

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται σχεδόν πάντα μέσα από μια απλή ακτινογραφία. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτηθεί συμπληρωματικά και κάποια άλλη απεικονιστική μέθοδος όπως:

  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Σπινθηρογράφημα οστών

Σπάσιμο ισχίου & Αντιμετώπιση

Τα σπασίματα ισχίου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κάποιον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό με εξειδίκευση στο ισχίο. Το ισχίο αποτελεί μια από τις σημαντικές αρθρώσεις του σώματος και η αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του πρέπει να είναι άμεση.

Ένα σπάσιμο ισχίου στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Σπάνια μερικά κατάγματα του μηριαίου αυχένα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Τα κατάγματα αυτά είναι λίγα και θα πρέπει να είναι μη παρεκτοπισμένα και να εντοπίζονται σε νέους ασθενείς χωρίς προβλήματα υγείας.

Σε περιπτώσεις παρεκτοπισμένων καταγμάτων, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο. Η επιλογή του τύπου της χειρουργικής επέμβασης (αρθροπλαστική ή οστεοσύνθεση) εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος του κατάγματος, η ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας κ.ά.

 

Μετά τη χειρουργική επέμβαση

Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής θα πρέπει να εφαρμόσει τις οδηγίες του ιατρού του. Η χορήγηση αντιβιοτικών και αντιπηκτικής αγωγής συνιστάται μετεγχειρητικά για την αποφυγή επιπλοκών.  Τα ενδοφλέβια παυσίπονα δρουν αμέσως μετά το χειρουργείο και στη συνέχεια, εάν ο ασθενής εμφανίζει πόνο λαμβάνει απλά παυσίπονα από το στόμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι μετά τη χειρουργική επέμβαση, εκτός μερικές περιπτώσεις ηλικιωμένων που χρήζουν βραχυπρόθεσμης περίθαλψης σε εγκαταστάσεις αποκατάστασης. Τέλος, για την πλήρη ανάκτηση της κινητικότητας του ισχίου, ο ασθενής υποβάλλεται σε ένα εξατομικευμένο πλάνο φυσικοθεραπείας.

Ο Ορθοπαιδικός Ειδικός Χειρουργός Ισχίου Κώστας Ζάχος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ισχίου. Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εφαρμόζει συνδυαστικά τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®) και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track- ERAS). Ο κος Ζάχος σας εγγυάται ταχεία και άμεση ανάρρωση εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες ορθοπαιδικές μεθόδους.  Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.