Τρέξιμο και ενοχλήσεις στο ισχίο

Tο τρέξιμο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες και επιλέγεται ως μορφή άθλησης από άτομα όλων των ηλικιών. Η άρθρωση του ισχίου παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας, στη βάδιση, αλλά και στο τρέξιμο.  Όμως, τι σημαίνει εάν  κατά το τρέξιμο ένας ασθενής εμφανίσει ενοχλήσεις στο ισχίο;

 

Λίγα λόγια για την ανατομία του ισχίου

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη της πυέλου. Πιο συγκεκριμένα, η κοτύλη είναι μια ημισφαιρική κοιλότητα στην περιοχή της λεκάνης και το χείλος της περιβάλλεται από τον επιχείλιο χόνδρο.  Η λειτουργία του επιχείλιου χόνδρου είναι να επιτρέπει την ομαλή κίνηση των οστών, αποτρέποντας την μεταξύ τους τριβή.

 

Πού ενδέχεται να οφείλονται οι ενοχλήσεις στο ισχίο κατά το τρέξιμο;

Ο πόνος στο ισχίο είναι συχνός στα άτομα που ασχολούνται με το τρέξιμο ή είναι δρομείς. Η πιο συχνή αιτία εκδήλωσης ενοχλήσεων στο ισχίο είναι η υπέρχρηση της άρθρωσης. Ειδικότερα, η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του ισχίου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους μύες και τους τένοντες περιοχής του ισχίου, προκαλώντας ενοχλήσεις.

Ειδικότερα, τα αίτια που ενδέχεται να προκαλούν ενοχλήσεις στο ισχίο κατά το τρέξιμο είναι τα κάτωθι:

  • Σύνδρομο οπίσθιων μηριαίων: οι ενοχλήσεις στο ισχίο κατά το τρέξιμο ενδέχεται να οφείλονται στην εκδήλωση τενοντοπάθειας των οπίσθιων μηριαίων. Εμφανίζεται συχνά σε δρομείς και ποδοσφαιριστές και εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο ισχιακό κύρτωμα.
  • Σύνδρομο απιοειδούς μυός: οι ενοχλήσεις στο ισχίο ενδέχεται να είναι απόρροια του συνδρόμου του απιοειδούς μυός. Το σύνδρομο προκαλείται εξαιτίας της παγίδευσης του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ. Η παγίδευση αυτή προκαλείται εξαιτίας της καταπόνησης του ισχίου και εκτός από τους δρομείς εκδηλώνεται σε άτομα που κάνουν σκι ή παίζουν τένις.
  • Σύνδρομο του λαγονοψοΐτη: είναι μια από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης πόνου στο ισχίο και οφείλεται στην εκδήλωση φλεγμονής του θύλακα του λαγονοψοΐτη. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα που ασχολούνται με το τρέξιμο, σε χορευτές αλλά και κολυμβητές.
  • Κροτούν ισχίο: το κροτούν ισχίο εμφανίζεται συχνά σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Ο ασθενής ισχυρίζεται ότι ακούει έναν θόρυβο ή αισθάνεται κρότο κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο.
  • Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: η οστεοαρθρίτιδα ισχίου προκαλεί ενοχλήσεις στο ισχίο κυρίως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και η δημιουργία οστεοφύτων προκαλούν ενοχλήσεις, οι οποίες εξελίσσονται σε έντονο πόνο.

 

Πότε πρέπει να απευθυνθεί κάποιος σε έναν ορθοπαιδικό, εάν εμφανίζει ενοχλήσεις στο ισχίο κατά το τρέξιμο;

Εάν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρήσουν μετά από ανάπαυση, τότε η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό θα πρέπει να είναι άμεση.

Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί, αλλά εντείνεται ή εκδηλωθούν μώλωπες ή πρήξιμο, τότε ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική  βοήθεια. Μετά τη λήψη του ατομικού ιστορικού, την κλινική εξέταση και την αξιολόγηση των απεικονιστικών εξετάσεων, ο θεράπων ορθοπαιδικός θα σχεδιάσει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

 

Ο Ορθοπαιδικός Ειδικός Χειρουργός Ισχίου Κώστας Ζάχος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ισχίου. Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εφαρμόζει συνδυαστικά τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®). Ο κος Ζάχος σας εγγυάται ταχεία και άμεση ανάρρωση εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες ορθοπαιδικές μεθόδους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις στο ισχίο.