Ασκήσεις για το ισχίο

Ασκήσεις για το ισχίο

Το ισχίο είναι άρθρωση που συμβάλλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία των κάτω άκρων καθημερινά. Εκτός από την κίνηση των ποδιών το ισχίο βοηθά και στη διατήρηση της ισορροπίας μας. Πρόκειται για μια άρθρωση που καταπονείται καθημερινά και γι’ αυτόν τον λόγο είναι επιρρεπής στην εκδήλωση πολλών προβλημάτων. Αθλητικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα οι pilates, περιέχουν ειδικές ασκήσεις για το ισχίο, τόσο για την ενδυνάμωση, όσο και για την αποκατάστασή του σε περιπτώσεις τραυματισμών ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Λίγα λόγια για το ισχίο

Το ισχίο είναι μια από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις του σώματός μας και περιβάλλεται από πολλούς μύες, οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα μεγάλο εύρος κινήσεων. Ειδικότερα, το ισχίο μπορεί να πραγματοποιήσει προσαγωγή, απαγωγή, κάμψη και έκταση, έσω και έξω στροφή καθώς και περιστροφές.

Το ισχίο είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς και σε μεγαλύτερες ηλικίες προσβάλλεται συχνά από οστεοαρθρίτιδα ή από φλεγμονώδεις αρθρίτιδες. Για την αποφυγή προβλημάτων του ισχίου οι ασθενείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ενδυνάμωσή του, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης.

 

Ποιοι ασθενείς πρέπει να κάνουν ασκήσεις για ισχίο;

Οι ασκήσεις για το ισχίο δεν ενδείκνυνται μόνο για ασθενείς που υποβάλλονται σε φυσικοθεραπείες για την αντιμετώπιση τραυματισμών ή για την αποκατάσταση μετά από κάποιο χειρουργείο. Επίσης, οι ασθενείς με οστεοπόρωση θα πρέπει να πραγματοποιούν καθημερινά ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας του ισχίου.  Έρευνες αναφέρουν ότι συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης.

Σε επίπεδο πρόληψης ειδικές ασκήσεις για το ισχίο μπορούν να βοηθήσουν και ασθενείς που δεν εμφανίζουν κάποια παθολογία, αλλά καταπονούν καθημερινά τα ισχία τους. Ειδικότερα, αθλητές που καταπονούν τα ισχία τους όπως για παράδειγμα οι αρσιβαρίστες, οι δρομείς, οι ποδηλάτες κ.ά. θα πρέπει να κάνουν συχνά ασκήσεις για τα ισχία τους είτε στο σπίτι είτε κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας.

 

Ασκήσεις για το ισχίο μετά από αρθροπλαστική ισχίου

Μετά από μια επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, το ισχίο θα πρέπει να αποκτήσει ξανά σταδιακά την κινητικότητά του. Οι ασκήσεις θα πρέπει να προταθούν από κάποιον έμπειρο ορθοπαιδικό, καθώς μερικές από αυτές είναι απαγορευτικές σε περιπτώσεις αρθροπλαστικής.

Οι ιδανικές ασκήσεις για χειρουργημένους ασθενείς για τη βελτίωση του εύρους κινήσεων και ενδυνάμωσης της άρθρωσης είναι οι κάτωθι:

  • Κάμψη ισχίου και γόνατος: ξαπλώστε ανάσκελα και τεντώστε τα πόδια σας. Λυγίστε το ισχίο και το γόνατο και έπειτα επιστρέψτε το άκρο στην αρχική θέση.
  • Απαγωγή ισχίου: ξαπλώστε ανάσκελα και ενώστε τα πόδια. Κινήστε το χειρουργημένο πόδι προς τα έξω με τα δάκτυλά σας να δείχνουν προς τα πάνω.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακέφαλων: τεντώστε το πόδι σας και σφίξτε τους μηρούς σας, κρατώντας τους μύες σφιγμένους για 5 με 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε την άσκηση μέχρι να αισθανθείτε κόπωση.
  • Ανύψωση τεντωμένου ποδιού: τεντώστε το πόδι σας και ανυψώστε το 10 περίπου εκατοστά. Κρατήστε το σε αυτό το ύψος 5-10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, κατεβάστε το αργά.
  • Ασκήσεις απαγωγής του ισχίου σε όρθια θέση: ενώ βρίσκεστε σε όρθια θέση, στηριχθείτε από κάπου και σηκώστε το χειρουργημένο πόδι στο πλάι με το γόνατο τεντωμένο.

 

Ο Ορθοπαιδικός Ειδικός Χειρουργός Ισχίου Κώστας Ζάχος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ισχίου. Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εφαρμόζει συνδυαστικά τη χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®).  Επικοινωνήστε μαζί μας, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ενδυνάμωση ή την αποκατάσταση του ισχίου σας.