lathi_meta_thn_arthroplastiki

Τα πιο συνηθισμένα λάθη μετά την αρθροπλαστική ισχίου

Η  ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Μέσω αυτής η φθαρμένη άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται με ένα τεχνητό εμφύτευμα, που ονομάζεται πρόθεση. Η αποκατάσταση του ασθενούς είναι ταχύτερη συγκριτικά με τα παλαιότερα ανοιχτά χειρουργεία και ο μετεγχειρητικός πόνος σχεδόν εκμηδενίζεται. Όμως, ο ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτικός κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, αφού τα  κάποια λάθη μετά την αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να αποβούν μοιραία για την έκβαση της επέμβασης.

 

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη μετά την αρθροπλαστική ισχίου;

Τα συχνότερα λάθη μετά την αρθροπλαστική ισχίου στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκύπτουν εξαιτίας της μη τήρησης των μετεγχειρητικών οδηγιών. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι τόσο σημαντική όσο και η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής. Επομένως, οι μετεγχειρητικές οδηγίες θα πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια. Τα συνηθέστερα λάθη των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική ισχίου μετεγχειρητικά είναι τα κάτωθι:

 • Υπερβολική επιβάρυνση της άρθρωσης: ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής ισχίου είναι ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Έτσι, πολλές φορές οι χειρουργημένοι ασθενείς υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και συμμετέχουν σε δραστηριότητες που καταπονούν το ισχίο. Παρόλο που οι ασθενείς νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα με το νέο τους ισχίο, αυτό δεν ισχύει. Η πιστή τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών του χειρουργού αποτελεί καταλυτικό παράγοντα όχι μόνο για την ταχεία αποκατάσταση αλλά και για την μακροβιότητα της πρόθεσης
 • Ακινησία: πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι προφυλάσσουν το χειρουργημένο ισχίο παραμένοντας στο κρεβάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η παρατεταμένη ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση των μυών ή θρόμβωση. Επομένως η κίνηση και το περπάτημα αποτελούν σημαντικότατα στοιχεία για την σωστή και γρήγορη ανάρρωση.
 • Φτωχή διατροφή: η ισορροπημένη διατροφή και η σωστή ενυδάτωση αποτελούν το κλειδί για την άμεση ανάρρωση. Εάν ο ασθενής τρέφεται ανεπαρκώς και δεν ενυδατώνεται σωστά καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό την ανάρρωσή του.
 • Αμέλεια επανελέγχου: η εξέταση του χειρουργημένου ισχίου είναι απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλοί ασθενείς μετά τη χειρουργική επέμβαση δεν επισκέπτονται τον ιατρό τους για τους προκαθορισμένους ελέγχους. Έτσι, δεν μπορεί να αξιολογηθεί η πρόοδος της ανάρρωσης ή να εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκειά της.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν;

Η πιο συχνή επιπλοκή της αρθροπλαστικής ισχίου είναι η εξάρθρωση της πρόθεσης. Όταν η κεφαλή του μηριαίου εμφυτεύματος βρεθεί έξω από τη θέση που θα έπρεπε να βρίσκεται, τότε μιλάμε για εξάρθρωση της πρόθεσης. Άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν μετά την αρθροπλαστική ισχίου είναι οι παρακάτω:

 • Πνευμονική εμβολή
 • Φλεβική θρόμβωση
 • Μόλυνση
 • Ανισοσκελία
 • Κάταγμα

Όλες αυτές οι επιπλοκές με την χρήση των τεχνικών ελαχίστης επεμβατικότητας, όπως η Direct SuperiorPLUS, και την συνδυαστική εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας ΜΑΚΟ έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

 

Με ποιον τρόπο διορθώνεται ένα ενδεχόμενο λάθος μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου;

Οι περισσότερες επιπλοκές μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου αντιμετωπίζονται με μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου. Στόχος της επέμβασης είναι η διόρθωση της επιπλοκής και την αντικατάσταση της υπάρχουσας πρόθεσης με μια νέα. Εξαιτίας της πολυπλοκότητάς της, θα πρέπει να πραγματοποιείται από κάποιον έμπειρο και εξειδικευμένο Χειρουργό του ισχίου.

 

Συμβουλές για την αποφυγή λαθών μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου

Προστατέψτε το ισχίο σας ακολουθώντας τις συμβουλές του ιατρού σας. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή μετεγχειρητικών λαθών που θα καταπονήσουν το ισχίο σας είναι οι κάτωθι:

 • Μην σταυρώνετε τα πόδια σας.
 • Αποφεύγετε να κοιμάστε στο πλάι, πάνω στο χειρουργημένο πόδι.
 • Αποφεύγετε να κάθεστε σε χαμηλές καρέκλες.
 • Μη λυγίζετε τη μέση σας πάνω από 90ο.
 • Μην οδηγείτε, εάν δεν έχετε λάβει πρώτα την άδεια του ιατρού σας.
 • Αποφεύγετε να σηκώνετε το γόνατό σας πάνω από το ύψος του ισχίου σας.

Ο Κώστας Ζάχος ΜD είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στο πεδίο της Ορθοπαιδικής. Σημαντικό επίτευγμα που τον διακρίνει είναι ότι είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που συνδυάζει τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®) και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track- ERAS). Έτσι, μπορεί να παρέχει στους ασθενείς του την αμεσότερη και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη θεραπεία. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και κλείστε το ραντεβού σας, για να αποκτήσετε και πάλι ένα πλήρως λειτουργικό ισχίο.