αρθροπλαστική ισχίου

Πόσο κοστίζει μια αρθροπλαστική ισχίου;

Τα ισχία καταπονούνται καθημερινά, αφού συμβάλλουν στον βηματισμό και στη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. Η καταπόνηση αυτή μπορεί να είναι πιο έντονη σε άτομα με συγκεκριμένη αθλητική ή επαγγελματική δραστηριότητα που κάνουν υπέρχρηση του ισχίου των ισχίων τους. Εκτός από τη φυσιολογική φθορά των οστών της άρθρωσης, το ισχίο μπορεί να προσβληθεί και από μια σειρά από παθήσεις, των οποίων η θεραπεία εκλογής είναι η αρθροπλαστική ισχίου. Όμως, ποιο είναι το κόστος μιας αρθροπλαστικής ισχίου;

 

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί τη μοναδική οριστική θεραπεία της αρθρίτιδας τελικού σταδίου  του ισχίου (εκφυλιστικής ή μη).

Με την αρθροπλαστική του ισχίου οι φθαρμένες επιφάνειες αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τις προθέσεις. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται με επιτυχία η λειτουργικότητα του ισχίου και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Οι πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την αρθροπλαστική ισχίου είναι οι κάτωθι:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα
 • Αρθρίτιδα λόγο δυσπλασία του ισχίου
 • Οστεονέκρωση (άσηπτη νέκρωση) της κεφαλής του μηριαίου
 • Υποκεφαλικό κάταγμα του ισχίου

Η αρθροπλαστική ισχίου επιλέγεται ως θεραπεία εκλογής, εάν και εφόσον ο ασθενής δεν ανακουφίζεται με τη συντηρητική αγωγή.

 

Ποιο είναι το κόστος της αρθροπλαστικής ισχίου;

Το κόστος της αρθροπλαστικής ισχίου δεν είναι ίδιο για όλους του ασθενείς και διαμορφώνεται βάσει κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων. Οι  επιμέρους παράγοντες που καθορίζουν την τιμή είναι συνοπτικά οι κάτωθι:

 • Είδος της αρθροπλαστικής
 • Χειρουργική τεχνική
 • Nοσοκομείο και θέση νοσηλείας του ασθενούς
 • Κόστος των προθέσεων
 • Προεγχειρητικός έλεγχος
 • Διάρκεια νοσηλείας
 • Ασφάλεια ασθενούς

 

Παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της αρθροπλαστικής ισχίου

Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της αρθροπλαστικής ισχίου είναι πολλοί, επομένως υπάρχουν διακυμάνσεις και στο τελικό κόστος της επέμβασης.

Αρχικά, το είδος της αρθροπλαστικής (ολική – μερική – αναθεώρηση) που απαιτείται  καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό την τιμή.

Επιπροσθέτως, σημαντικό είναι και η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βλάβης:

Η επιλογή του νοσοκομείου και ο τύπος δωματίου νοσηλείας (μονόκλινο, δίκλινο, τρίκλινο) διαμορφώνουν την τιμή σε μεγάλο βαθμό.

Ο σωστός και έγκαιρος  προεγχειρητικός έλεγχος, πριν την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο μπορεί να μειώσει σημαντικά την τιμή του χειρουργείου. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ο ασθενής έχει προβλήματα υγείας που δεν είναι ρυθμισμένα πριν το χειρουργείο,  και η ρύθμισή τους που είναι απαραίτητη για την ασφάλειά του πρέπει να γίνει κατά την διάρκεια της νοσηλείας, τότε το κόστος μπορεί να εκτιναχθεί.

Οι ημέρες νοσηλείας του ασθενούς (με ελάχιστη τη μία ημέρα) καθορίζουν και αυτές σημαντικά τη συνολική τιμή.

Το είδος της πρόθεσης που θα επιλέξει ο χειρουργός επηρεάζει σημαντικά το κόστος της επέμβασης. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη προθέσεων, διαφορετικής σχεδίασης (πχ Microplasty) και διαφορετικής σύνθεσης (πχ από κεραμικό, ταντάλιο, τιτάνιο κλπ).  Ο χειρουργός θα πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη πρόθεση για το κάθε περιστατικό, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, η ανατομία του ισχίου, η συμβατότητα με την τεχνική κ.ά.

Όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ) πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό της επέμβασης και τα νοσοκομεία που συνεργάζεται ο κ Ζάχος έχουν οικονομικά πακέτα για τους ασθενείς με ΕΟΠΥΥ. Όλες οι ιδιωτικές ασφάλειες καλύπτουν συνήθως πλήρως το κόστος της επέμβασης (συμπεριλαμβανομένης και της ρομποτικής αρθροπλαστικής MAKO®).

Το κόστος της αρθροπλαστικής ισχίου μπορεί να γίνει αρκετά προσιτό για όλα τα ταμεία. Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα για την κοστολόγηση της αρθροπλαστικής ισχίου από τον πεπειραμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Κώστα Ζάχο. Η ειδίκευσή του στις παθήσεις του ισχίου και στη χειρουργική τους αντιμετώπιση τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί και στην ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO®.