Φλεγμονή στο ισχίο

Φλεγμονή στο ισχίο: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Το ισχίο όντας μια εκ των μεγάλων αρθρώσεων του σώματός μας καθημερινά υφίσταται και αρκετή καταπόνηση. Η κύρια λειτουργία του είναι να στηρίζει όλο μας το σώμα κατά τη διάρκεια του βαδίσματος ή του τρεξίματος. Βάσει ερευνών οι πιέσεις που δέχεται το ισχίο κατά το βάδισμα είναι ίσες με το βάρος μας επί τρία. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, μπορεί να κατανοήσει κανείς πόσο καταπονείται καθημερινά. Απόρροια των πιέσεων αυτών είναι η εμφάνιση φλεγμονών. Η φλεγμονή στο ισχίο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και παθήσεις αλλά τα συμπτώματα είναι κοινά.

 

Ποιος μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή στο ισχίο εκδηλώνοντας συμπτώματα;

 

Φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε ένα σε ένα ερεθισμό (πχ τραύμα, φθορά, τοξίνες κλπ). Οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα μπορεί να εμφανίσει κάποια φλεγμονή στο ισχίο. Η φλεγμονή μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε κάποιας πάθησης, είτε λόγω υπέρχρησης της άρθρωσης, είτε λόγω τραυματισμού. Τα αίτια υπέρχρησης έγκειται κυρίως σε αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες.

 

Φλεγμονή στο ισχίο: Ποιες παθήσεις σχετίζονται με την εμφάνιση φλεγμονής;

 

Η φλεγμονή στο ισχίο μπορεί να συμβεί είτε μέσα στην άρθρωση (αρθρίτιδα), είτε γύρω από αυτή, στους τένοντες (τενοντίτιδα) ή στους θύλακες (θυλακίτιδα).

Η τενοντίτιδα ή θυλακίτιδα στην κυριολεξία σημαίνει φλεγμονή κάποιου τένοντα ή κάποιου θύλακα αντίστοιχα. Οι πιο συχνές τενοντίτιδες στο ισχίο είναι αυτή του απιοειδούς (σύνδρομο απιοειδούς) και του τείνοντα την πλατεία περιτόναια (TFL syndrome). Οι πιο συχνές θυλακίτιδες είναι αυτές του λαγονοψοΐτη και του μείζονα τροχαντήρα (τροχαντηρίτιδα). Τόσο οι τενοντίτιδες, όσο και οι θυλακίτιδες οφείλονται κυρίως σε τραυματισμούς ή σε υπέρχρηση του ισχίου.

Η αρθρίτιδα στην κυριολεξία σημαίνει φλεγμονή της άρθρωσης. Σε ορισμένες μορφές αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η φλεγμονή οφείλεται στη φθορά του αρθρικού χόνδρου, η οποία αρχικά προκαλεί υμενίτιδα (φλεγμονή του αρθρικού υμένα).

Σε άλλες μορφές αρθρίτιδας, τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα), ο αρθρικός υμένας φλεγμαίνει ως μέρος μιας συστηματικής νόσου, η οποία αποτελεί μια αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού.

 

Φλεγμονή στο ισχίο και συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ενδαρθρικής φλεγμονής του ισχίου (αρθρίτιδα) είναι:

 

 • Πόνος: Ο πόνος από το ισχίο μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία, όπως στη βουβωνική χώρα ή στο πίσω μέρος του μηρού, στους γλουτούς και στη μέση. Ο πόνος απλώνεται στο πόδι, από το μηρό ως το γόνατο και οφείλεται στην φλεγμονή που αναπτύσσεται. Στα αρχικά στάδια εμφανίζεται συνήθως μετά από κούραση και έντονη δραστηριότητα, διαρκεί μερικές εβδομάδες και υποχωρεί με ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Δυσκαμψία: Η δυσκαμψία στην αρχή είναι ήπια και υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά, αλλά προοδευτικά γίνεται έντονη, μόνιμη και τελικά το ισχίο χάνει την πλήρη κινητικότητα του. Δυσκολίες εμφανίζονται σε κινήσεις, όπως να κόψετε τα νύχια των ποδιών σας, να βάλετε τις κάλτσες σας, να δέσετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας ή ακόμα και όταν περπατάτε.
 • Χωλότητα: Ο ασθενής μπορεί να κουτσαίνει είτε λόγω του πόνου (ανταλγική χωλότητα).

 

Υπάρχει περιορισμός ή αποφυγή δραστηριοτήτων αναψυχής, οποιασδήποτε εργασίας συμπεριλαμβανομένων και των οικιακών εργασιών ή της προσωπικής υγιεινής.

 

Η συμπτωματολογία της τροχαντηρίτιδας περιλαμβάνει:

 • Πόνο ή ευαισθησία στην εξωτερική περιοχή του ισχίου.
 • Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν απότομα ή σταδιακά.
 • Ο πόνος στα αρχικά στάδια περιγράφεται οξύς.
 • Ο ασθενής συχνά αντιμετωπίζει δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ανάβαση σκαλοπατιών ή ανηφορικών επιπέδων, ενώ δυσκολεύεται να ξαπλώσει στο πλάι του πάσχοντος ισχίου.

 

Η συμπτωματολογία του συνδρόμου απιοειδούς περιλαμβάνει:

 • Έντονο πόνο στην περιοχή του γλουτού
 • Αίσθηση καψίματος
 • Μείωση του εύρους κίνησης του ισχίου
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πίσω μέρος του μηρού (ισχιαλγία)

 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιου ή κάποιων εκ των παραπάνω συμπτωμάτων, η επίσκεψη σε έναν ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη. Η κλινική εξέταση και ίσως κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις θα δώσουν την πλέον αξιόπιστη διάγνωση.

Τα προβλήματα στην περιοχή του ισχίου είναι αρκετά συχνά. Μια φλεγμονή στο ισχίο μπορεί να σας περιορίζει καθημερινά και να δυσχεραίνει την εκτέλεση απλών καθημερινών κινήσεων. Ο Ορθοπαιδικός Ειδικός Χειρουργός Ισχίου Κώστας Ζάχος γνωρίζοντας εν τω βάθει την παθολογία του ισχίου και έχοντας εξειδικευτεί στις πιο σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης  προβλημάτων του ισχίου βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο. Έχοντας πραγματοποιήσει ένα αξιόλογο ερευνητικό έργο και έχοντας  fellowship εκπαίδευση τριών ετών σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου είναι ο πλέον κατάλληλος για την αντιμετώπιση του ορθοπαιδικού σας προβλήματος. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.