πόνος στο ισχίο

Πόνος στο ισχίο

Ο πόνος στο ισχίο είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες. Ο πόνος αυτός, μπορεί να εμφανιστεί κατά την εκτέλεση ασκήσεων, το περπάτημα αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Τι είναι όμως το Ισχίο;

Το ισχίο είναι η άρθρωση που ενώνει τον κορμό με τα κάτω άκρα. Η συμβολή της άρθρωσης αυτής στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αναντικατάστατη, καθώς βοηθά στο περπάτημα, στο κάθισμα αλλά και στη διατήρηση της ισορροπίας.

 

Πώς προκαλείται Πόνος στο Ισχίο;

Ο πόνος στο ισχίο, μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας πολλών καταστάσεων. Οι πιο συχνές είναι οι εξής:

 • Αρθρίτιδα: Αρθρίτιδα του ισχίου ονομάζουμε την φλεγμονή της άρθρωσης του ισχίου η οποία σταδιακά προκαλεί μη αναστρέψιμη φθορά του αρθρικού χόνδρου. Η κατάσταση αυτή είτε είναι μεμονωμένη (οστεοαρθρίτιδα ισχίου) είτε κομμάτι μιας συστηματικής νόσου (ρευματοειδής αρθρίτιδα), χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και προοδευτικά επιδεινούμενο πόνο. Στα τελικά της στάδια οι απογυμνωμένες από χόνδρο οστέινες αρθρικές επιφάνειες τρίβονται η μια πάνω στην άλλη προκαλώντας έντονο και μη διαχειρίσιμο με φάρμακα πόνο ο οποίος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής.

 

 • Κάταγμα Ισχίου: Τα κατάγματα στο ισχίο είναι από τους συχνότερους τραυματισμούς των ηλικιωμένων γιατί από την μία οι ασθενείς αυτοί είναι επιρρεπείς σε πτώσεις από την άλλη τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου. Το κάταγμα στο ισχίο είναι ουσιαστικά ένα σπάσιμο στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα το ακριβές σημείο του κατάγματος οι οποίοι καθορίζουν και την θεραπεία η οποία συνήθως είναι χειρουργική. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το κάταγμα προέρχεται έπειτα από μια πτώση και προκαλεί σοβαρό πόνο και αδυναμία ορθοστάτησης. Όχι σπάνια, λόγο του βεβαρημένου ιστορικού των ασθενών, ένα κάταγμα ισχίου περιπλέκεται από καταστάσεις οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές ακόμα και για την ζωή τους.

 

 • Αθλητικές Κακώσεις: Οι αθλητικές κακώσεις εμφανίζονται λόγω της καταπόνησης των ισχίων κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Πιο συγκεκριμένα, η καταπόνηση προκαλείται λόγω των μεγάλων δυνάμεων που ασκούνται στο σημείο, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Πολλές φορές, μία τέτοια κατάσταση που δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά στα πρώτα στάδια μπορεί να οδηγήσει σε περεταίρω φλεγμονές και να γίνει χρόνια με αποτέλεσμα να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του ατόμου. Κάποιες από τις αθλητικές κακώσεις μέσα από την χρονιότητα μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

 

 

πόνος στο ισχίο πόνος στο ισχίο

 

Πόνος στο Ισχίο: Αντιμετώπιση

Η εξέλιξη της επιστήμης, έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα αποτελεσματικών και οριστικών θεραπειών για τον πόνο στο Ισχίο. Η επιλογή της μεθόδου θεραπείας κρίνεται από τον Ορθοπαιδικό, σε συζήτηση με τον ασθενή, ανάλογα με το αίτιο, την ηλικία και την κλινική κατάσταση του. Οι πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες είναι οι ακόλουθες:

Αρθροπλαστική Ισχίου: Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προόδου στη χειρουργική και έχει χαρακτηριστεί ως η επέμβαση του αιώνα. Η Αρθροπλαστική Ισχίου αποτελεί την μοναδική οριστική θεραπεία της αρθρίτιδας του ισχίου και σε κάποιους τύπους καταγμάτων και περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας τεχνητής άρθρωσης, προκειμένου να αντικαταστήσει τη κατασταμένη με την κατάλληλη πρόθεση. Σήμερα πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας όπως η Direct Superior, AMIS, ASI, SuperPath

Τα πλεονεκτήματα των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας είναι πολλαπλά:

 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (1-2 ημέρες)
 • Γρήγορη ανάρρωση (3-4 εβδομάδες)
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω της μικρής τομής (8-12 cm)

 

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου: Η Ρομποτική Αρθροπλαστική του Ισχίου είναι μια καινοτόμος μέθοδος πραγματοποίησης της αρθροπλαστικής για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ισχίου. Η μέθοδος αυτή, χρησιμοποιεί αρχικά μια προεγχειρητική απεικόνιση, κατά την οποία δημιουργεί ένα εξατομικευμένο 3D χειρουργικό πλάνο. Στη συνέχεια, διεγχειρητικά, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα ρομποτικό βραχίονα, με τον οποίο εκτελεί το χειρουργικό πλάνο, με υψηλό επίπεδο ακρίβειας. Το μοναδικό ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται στη χειρουργική ισχίου είναι το ΜΑΚΟ®.

Συγκεντρωτικά, τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής του Ισχίου, είναι:

 • Εξατομικευμένη Προσέγγιση θεραπείας
 • Μέγιστη ακρίβεια στις κινήσεις και στην τοποθέτηση των υλικών (με απόκλιση δέκατου του χιλιοστού)
 • Ταχεία Ανάρρωση
 • Άμεση αποκατάσταση
 • Ελαχιστοποίηση τραυματισμών
 • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών

 

Αρθροσκόπηση Ισχίου: Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, ορισμένες παθήσεις του ισχίου όπως η ρήξη του επιχείλιου χόνδρου και το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δημιουργούνται δύο πολύ μικρές τομές (1cm), από τις οποίες εισέρχονται τα αρθροσκοπικά εργαλεία.

Τα πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης Ισχίου, είναι:

 • Πρόκληση μικρού τραύματος
 • Άμεση επιστροφή στο σπίτι
 • Μικρή περίοδος αποκατάστασης

 

Βιολογικές θεραπείες: Με αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αρκετές παθήσεις του ισχίου ενώ σε άλλες μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξή τους. Αυτές χαρακτηρίζονται από την χρήση φυσικών παραγόντων (πρωτεΐνες ή κύτταρα) τους οποίους του παίρνουμε από τον ίδιο τον ασθενή και μετά από κατάλληλη επεξεργασία τους εγχύουμε στο ισχίο του η σε ιστούς πέριξ αυτού ανάλογα με την παθολογία.  Οι κυριότεροι τύποι βιολογικών θεραπειών είναι οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες (PRP) και τα βλαστοκύτταρα.

Τα πλεονεκτήματα των βιολογικών θεραπειών είναι:

 • Δεν πρόκειται για φάρμακα, αλλά για φυσικούς παράγοντες.
 • Έχουν στοχευμένη δράση
 • Είναι κατά βάση αυτόλογοι παράγοντες.
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία για την χορήγησή τους.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ισχίου  Κώστας Ζάχος διαθέτει ειδική εκπαίδευση (fellowship) στη χειρουργική ισχίου. Μη διστάσετε να κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό για την αποτελεσματική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση της πάθησης που προκαλεί πόνο στο ισχίο.

 

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.