επέμβαση ισχίου

Επέμβαση Ισχίου

Οι βασικές επεμβάσεις ισχίου και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται.

Όταν αναφερόμαστε στις επεμβάσεις αποκατάστασης προβλημάτων του ισχίου, πάντα γίνεται συσχετισμός με την πιο γνωστή αλλά και το gold standard των εν λόγω επεμβάσεων, που δεν είναι άλλη από την ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Σημείο αναφοράς της χειρουργικής του 20ου αιώνα, η ολική αρθροπλαστική επέτρεψε στους ασθενής με προβλήματα ισχίου, να ανακτήσουν έναν πρότερο και άνετο βίο. Επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια της επέμβασης αντικαθίσταται το φθαρμένο κομμάτι του ισχίου με ένα τεχνητό μέλος (πρόθεση), ώστε να εξαλειφθούν οι πόνοι και να αποκατασταθεί η κίνηση του ασθενούς . Η επέμβαση αυτή αποτελεί μονόδρομο για τους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα ισχίου, τη φθορά δηλαδή του αρθρικού χόνδρου (μη αναστρέψιμη πάθηση).

Σκοπός του χειρουργείου είναι η εξισορρόπηση των μαλακών μορίων του ισχίου και η επαναφορά του περιβάλλοντος της περιοχής, στην κατάσταση που βρισκόταν πριν προσβληθεί από την πάθηση, έτσι ώστε η πρόθεση να επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση της κίνησης. Ως εκ τούτου, ο Ορθοπαιδικός χειρουργός οφείλει να μελετήσει και να αξιολογήσει διεξοδικά την εκάστοτε περίπτωση ασθενούς, ώστε να μπορέσει να διαλέξει την κατάλληλη πρόθεση για τον εκάστοτε ασθενή και τη σωστή θέση για την ακριβή τοποθέτησής της.

Όσον αφορά την αναισθησία, γίνεται είτε ολική, είτε τοπική. Στο 1ο στάδιο της επέμβασης, ο χειρουργός καθορίζει από που θα προσεγγίσει την προς αντικατάσταση άρθρωση. Η προσπέλαση δύναται να γίνει προσθίως, πλαγίως ή οπισθίως. Η προσπέλαση γίνεται με τους κλασσικούς τρόπους αλλά και με πρωτοποριακές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως Direct Superior Plus, AMIS, στις οποίες εξειδικεύεται ο κ. Ζάχος. Σε κάθε περίπτωση, ο χειρουργός οφείλει να είναι άριστα καταρτισμένος. Μόνο εάν γνωρίζει ενδελεχώς όλες τις προσπελάσεις μπορεί να επιλέξει την αρμόζουσα ανά περίπτωση. Στο 2ο στάδιο τοποθετείται η πρόθεση και στερεώνεται με τη βοήθεια ειδικής ακριλικής ρητίνης ή ενσφηνώνεται η πρόθεση στο οστό το οποίο στην συνέχεια αναπτύσσεται πάνω σε αυτή. Συνήθως στους ασθενείς άνω των 75 ετών προτιμάται η ρητίνη ενώ στους νέους η ενσφήνωση.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής είναι πολύ πιθανό να λάβει εξιτήριο τη 2η ημέρα (ίσως και την 1η), ενώ αμέσως μετά το χειρουργείο, με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή, κινητοποιείται. Για τον πρώτο μήνα θα κινείται με πατερίτσες, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή.

επέμβαση ισχίου

Εκτός από τις συμβατικές τεχνικές, ο Κώστας Ζάχος MD συνιστά και εξειδικεύεται στη ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο ΜΑΚΟ®. Η τρομερή ακρίβεια στην τοποθέτηση της προθέσεως καθώς και η τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση της άρθρωσης του ισχίου προκύπτουν έπειτα από λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό. Η ρομποτική τεχνολογία MAKO® είναι η πιο εξελιγμένη και η μοναδική τεχνική που εφαρμόζεται σήμερα στη χειρουργική ισχίου. Η απαράμιλλη ακρίβεια της αφήνει ανέπαφο το υγιές κομμάτι του ισχίου και επισπεύδει τη διαδικασία επούλωσης.

Ο ρομποτικός βραχίονας MAKO®, παρέχει καθοδήγηση με μεγάλη ακρίβεια στον χειρουργό, καθώς τον διευκολύνει στο να μένει εντός τον προδιαγεγραμμένων πλαισίων του προεγχειρητικού σχεδίου. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η χρήση του ρομπότ εξετάζει προηγουμένως την εγκατάσταση οδηγών, ή ιχνηλατών, σε διαφορετικά σημεία των οστών της παρεμβαλλόμενης άρθρωσης, παρέχοντας πληροφορίες για τον καθορισμό των «ζωντανών» τρισδιάστατων συντεταγμένων. Στη συνέχεια, οι γιατροί ελέγχουν την ισορροπία των ιστών για την επίτευξη της σωστής ευθυγράμμισής τους από εμβιομηχανική άποψη, γεγονός που προσθέτει στην ακρίβεια και την πληρότητα στην τοποθέτηση της πρόθεσης, θα επιτρέψει την καλή κινητικότητα, σταθερότητα και διάρκειά της στο χρόνο.

H μικρο-αρθροπλαστική ισχίου αναδεικνύεται και αυτή με τη σειρά της ως μια από τις πιο συχνές και δημοφιλείς επεμβάσεις. Η διαδικασία είναι παρόμοια με την ολική αρθροπλαστική αλλά οι τομές είναι μικρότερες και χρειάζονται διαφορετικά εργαλεία για την προετοιμασία των οστών και την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μία μόνο τομή περίπου 10 εκατοστών. Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από τη μικρό-αρθροπλαστική χειρουργική επέμβαση ισχίου είναι παρόμοια με αυτή της παραδοσιακής χειρουργικής ισχίου. Η διαφορά σε αυτή την επέμβαση έγκειται στο γεγονός ότι αφαιρεί μικρότερο κομμάτι από το οστό. Ωστόσο, συνδυάζεται αποτελεσματικά με την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, Direct Superior Plus.

Η αντικατάσταση άρθρωσης με πρόθεση είναι η πιο αποτελεσματική λύση για εκφυλιστικές παθήσεις ισχίου και γόνατος όπως η οστεοαρθρίτιδα. Η ισχυρή ανάπτυξη που βιώνει η τεχνολογία σε διεθνές επίπεδο έχει βελτιστοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο των ρομποτικών επεμβάσεων. Εξιδεικευμένοι και πιστοποιημένοι χειρουργοί (fellowship trained), όπως ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κώστας Ζάχος, είναι οι μόνοι που είναι αρμόδιοι για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Ο Dr. Ζάχος, με γνώμονα την άμεση και κατά το δυνατόν ανώδυνη αποκατάστασή του ασθενούς, παρέχει εξατομικευμένες θεραπείες. Βρίσκεται ανάμεσα στους λίγους πιστοποιημένους στη ρομποτική χειρουργική ιατρούς της χώρας μας, με εκπαίδευση σε δυο κορυφαία κέντρα, το North Bristol NHS Trust και το USC – Keck School of Medicine, στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Ο κος Ζάχος έχει fellowship εκπαίδευση (3 έτη) σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής του ισχίου από δυο παγκοσμίου φήμης κέντρα, στην Μεγάλη Βρετανία από το North Bristol NHS Trust και στις ΗΠΑ από το USC – Keck School of Medicine. Είναι ένας από τους λίγους πιστοποιημένους ορθοπαιδικούς στην ρομποτική χειρουργική του ισχίου με την χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO® (MAKOplasty) στην Ελλάδα. Ο κος Ζάχος έχει βαθιά γνώση της παθολογίας του ισχίου και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων (αρθροπλαστικές, αναθεωρήσεις κλπ.) έχοντας αναπτύξει μεγάλη εμπειρία.