Μη χειρουργικές θεραπείες για το ισχίο

Μη χειρουργικές θεραπείες για το ισχίο

Το ανθρώπινο ισχίο είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος και καθημερινά συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες. Ενώνει τον κορμό με τα κάτω άκρα και είναι υπεύθυνο για τη βάδιση, το κάθισμα, αλλά και τη διατήρηση της ισορροπίας. Ο καίριος ρόλος του το κάνει επιρρεπές στην εκδήλωση παθήσεων, αφού η καταπόνηση που δέχεται καθημερινά είναι μεγάλη. Όμως, δεν είναι όλα τα περιστατικά τόσο σοβαρά, ώστε να χρήζουν ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Σήμερα, οι βιολογικές θεραπείες για το ισχίο προσφέρουν επιτυχώς ανακούφιση από τα συμπτώματα της παθολογίας της άρθρωσης άμεσα και αναίμακτα.

 

Τι είναι οι βιολογικές θεραπείες για το ισχίο;

Οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν καινοτόμες μεθόδους μη χειρουργικής αντιμετώπισης προβλημάτων του ισχίου. Προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλούν οι παθήσεις του ισχίου, ενισχύοντας την αποδοτικότητα των συντηρητικών μέτρων.

Ειδικότερα, οι βιολογικές θεραπείες για το ισχίο βασίζονται στη χορήγηση πρωτεϊνών, ιστών ή κυττάρων που υπάρχουν ούτως ή άλλως στο ανθρώπινο σώμα. Σε κάποιες από αυτές αξιοποιείται η επουλωτική ιδιότητα συγκεκριμένων κυττάρων του οργανισμού και η χορήγησή τους πραγματοποιείται ενέσιμα.

 

Τι είδος ουσιών περιλαμβάνουν οι βιολογικές θεραπείες;

Οι ουσίες που χορηγούνται στις βιολογικές θεραπείες έχουν είτε αντιφλεγμονώδεις είτε αναγεννητικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η χορήγηση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων(PRP) στην άρθρωση του ισχίου ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την επούλωσή της.

 

Είδη βιολογικών θεραπειών για την αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου

Oι βιολογικές θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα με μεγάλη επιτυχία για την αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου είναι οι κάτωθι:

  • Χορήγηση υαλουρονικού οξέος: το υαλουρονικό οξύ ως συστατικό εντοπίζεται στη σύσταση του αρθρικού υγρού που είναι υπεύθυνο για την ομαλή κίνηση της άρθρωσης. Η ενδαρθρική χορήγηση υαλουρονικού οξέος αποτελεί μια δημοφιλή θεραπεία για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας ισχίου, εάν αυτή βρίσκεται σε αρχικά στάδια.
  • Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες(PRP): οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες αποτελούν μια σύγχρονη και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την παθολογία του ισχίου. Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή και στη συνέχεια πραγματοποιείται η φυγοκέντρισή του. Με αυτόν τον τρόπο απομονώνεται το πλάσμα που περιέχει τους αυξητικούς παράγοντες. Τέλος, οι αυξητικοί παράγοντες εγχέονται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο στην άρθρωση του ισχίου. Η συγκεκριμένη βιολογική θεραπεία εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση τενονοντοπαθειών, μυϊκών θλάσεων και συνδεσμικών κακώσεων. Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες προσφέρουν άμεση ανακούφιση και σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα σε αρχικό στάδιο.
  • Βλαστοκύτταρα– Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα: η αποτελεσματικότητα των θεραπειών με βλαστοκύτταρα στην Ορθοπαιδική έχει διαπιστωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα κύτταρα και αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία των ιστών και των οργάνων του σώματος. Λαμβάνονται από τον μυελό των οστών των ασθενών, αφού αυτοί υποβληθούν σε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, ακολουθεί η συμπύκνωση του μυελού των οστών και εγχέεται στην πάσχουσα άρθρωση. Εκτός από την αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα ισχίου, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι εξαιρετικά αποδοτική και στην οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής του ισχίου. Επίσης, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις οστικών ελλειμάτων ή καθυστερημένης πώρωσης καταγμάτων.

 

Βιολογικές θεραπείες για το ισχίο: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των θεραπειών αυτών;

Τα πλεονεκτήματα των βιολογικών θεραπειών είναι αρκετά και γι ’αυτό τον λόγο επιλέγονται όλο και συχνότερα από τους Ορθοπαιδικούς. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα αυτών των θεραπειών είναι τα κάτωθι:

  • Ελαχιστοποίηση κινδύνου εκδήλωσης αλλεργιών: οι βιολογικές θεραπείες δεν προκαλούν αλλεργίες. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά την έγχυση εντοπίζονται ήδη στον ανθρώπινο οργανισμό ή προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, επομένως η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας σχεδόν εκμηδενίζεται.
  • Δεν είναι φαρμακευτικές ουσίες: οι βιολογικές θεραπείες δεν περιέχουν κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα.
  • Δρουν απόλυτα στοχευμένα: δρουν στοχευμένα στην άρθρωση του ισχίου, αφού χορηγούνται ενέσιμα στην πάσχουσα άρθρωση. Η άμεση έγχυσή τους στην άρθρωση του ισχίου αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους.
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία: πραγματοποιούνται άμεσα και ανώδυνα και δεν απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά την έγχυση στο σπίτι του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Κώστας Ζάχος είναι Ειδικός Χειρουργός Ισχίου και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην παθολογία του ισχίου και στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών. Είναι πιστοποιημένος στη Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου με το σύστημα MAKO®. Επικοινωνήστε με τον εξαιρετικά πεπειραμένο ορθοπαιδικό Κώστα Ζάχο και μάθετε τα πάντα για τις σύγχρονες μη χειρουργικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κάποιες από τις παθήσεις που εκδηλώνονται στο ισχίο.