ponos_sto_isxio

Πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια της νύχτας

O πόνος στο ισχίο είναι ένα σύμπτωμα που υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μπορεί να είναι συνεχόμενος ή να εντείνεται κατά την εκπόνηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, ο πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια της νύχτας ταλαιπωρεί διπλά τον ασθενή, αφού εξαιτίας του πόνου υποβαθμίζεται και η ποιότητα ύπνου του.

Η κακή ποιότητα ύπνου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ασθενούς, καθώς αισθάνεται κουρασμένος και μη λειτουργικός. Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να ξυπνά τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να μην τον αφήνει να αποκοιμηθεί. Σε κάθε περίπτωση ο πόνος στο ισχίο τη νύχτα δημιουργεί μια δυσάρεστη κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.


Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Ο πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια της νύχτας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, παθολογικούς και μη. Ειδικότερα, ο πόνος στο ισχίο τη νύχτα μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω  παθολογικούς παράγοντες:

  • Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στην άρθρωση που προσβάλλει και σε προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανίζεται και στην ανάπαυση του ασθενούς.

Θυλακίτιδα ισχίου: ο πόνος στο ισχίο κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να οφείλεται σε κάποια θυλακίτιδα. Το ισχίο μας περιβάλλεται από δύο ορογόνους θύλακες, τον θύλακα του μείζονος τροχαντήρα και τον θύλακα του λαγονοψοΐτη. Οι θύλακες βρίσκονται μεταξύ των μαλακών ιστών και των οστών, προστατεύοντάς τα από την μεταξύ τους τριβή. Όμως, η υπέρχρησή του ισχίου ενδέχεται να οδηγήσει στην εκδήλωση φλεγμονής αυτών των θυλάκων, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο ισχίο τη νύχτα.

Τενοντίτιδα ισχίου: η τενοντίτιδα ισχίου προκαλείται όταν οι τένοντες στην ανατομική περιοχή του ισχίου παρουσιάζουν φλεγμονή λόγο υπερχρησης ή κακής τεχνικής κατά την σωματική άσκηση.

Η παροδική οστεοπόρωση:είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο πόνο στο ισχίο ο οποίος μπορεί να παραμένει και την νύχτα. Επί της ουσίας μειώνεται η οστική πυκνότητα του μηριαίου οστού.

Σύνδρομο απιοειδούς μυός: το σύνδρομο απιοειδούς μυός χαρακτηρίζεται από την παγίδευση του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί εκτός από τον πόνο στο ισχίο να αισθάνεται μούδιασμα στο πίσω μέρος του μηρού και αίσθηση καψίματος (ισχιαλγία).

Τέλος, η θέση ύπνου και η εγκυμοσύνη ενδέχεται να ευθύνονται για την εκδήλωση πόνου στου ισχίο τη νύχτα. Βάσει ερευνών ένας άνθρωπος περνά το 54% του χρόνου του ξαπλωμένος στο πλάι, επιβαρύνοντας έτσι τα ισχία του. Ο ύπνος στο πλάι, εκτός από πόνο στο ισχίο, μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη, αλλά και στον αυχένα.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα ισχία, εκδηλώνοντας πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αύξηση του βάρους του εμβρύου προκαλεί πίεση στα ισχία και στους γοφούς της εγκύου, προκαλώντας ενοχλήσεις, ακόμα και κατά την ανάπαυση.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος;

Ο τρόπος αντιμετώπισης του πόνου στο ισχίο ακόμη και κατά την ανάπαυση εξαρτάται κυρίως από την αιτία πρόκλησής του. Η εκδήλωση πόνου στο ισχίο κατά την ανάπαυση αποτελεί ένδειξη κάποιας παθολογίας και η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό θα πρέπει να είναι άμεση.

Εάν ο πόνος οφείλεται σε κάποια τενοντίτιδα εφαρμόζεται συντηρητική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ανάπαυση και ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Η θυλακίτιδα συνήθως ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία, όμως σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ενέσιμη θεραπεία με κορτιζόνη η βιολογικούς παράγοντες για αποκατάσταση της φλεγμονής. 

Τέλος, το σύνδρομο απιοειδούς μυός αντιμετωπίζεται με ανάπαυση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και φυσικοθεραπεία. Εάν όλα τα προαναφερθέντα δεν αποδώσουν καρπούς η χειρουργική επέμβαση για την απελευθέρωση του νεύρου είναι μονόδρομος.

Η παροδική οστεοπόρωση δεν έχει καμία σχέση με την κλασσική οστεοπόρωση, είναι προσωρινή και υποχωρεί μόνη της  ή με συντηρητική αγωγή. Πολύ σπάνια, όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, απαιτείται χειρουργική επέμβαση .

Από την άλλη, εάν ο ασθενής πάσχει από οστεοαρθρίτιδα και τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδίδουν, τότε η χειρουργική επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι απαραίτητη. Η αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με τεχνητή πρόθεση προσφέρει ανακούφιση και αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ισχίου.

Ο Ορθοπαιδικός Ειδικός Χειρουργός Ισχίου Κώστας Ζάχος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση της παθολογίας του ισχίου. Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εφαρμόζει συνδυαστικά τη χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (Direct Superior Plus) με την ρομποτική χειρουργική (MAKO®) και τα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast Track- ERAS). Ο κος Ζάχος σας εγγυάται ταχεία και άμεση ανάρρωση εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες ορθοπαιδικές μεθόδους.  Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.